Ukradena dvojezična ploča s prostorija Vijeća srpske manjine

04.11.2013. 16:58:27

1c460d26e2e25e341e5d988028cc4105

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine prvi puta su se, kažu, osjetili ugroženi u Varaždinu

Nakon nasrtanja na dvojezične ploče u Vukovaru, nedavno su počeli napadi i na ćirilične ploče tamo gdje već duže vrijeme mirno stoje i nikome ne smetaju. Posljednji primjer dolazi iz Varaždina gdje su zasad nepoznati vandali u nedjelju poslijepodne skinuli PVC ploču s dvojezičnim natpisom vijeća srpske nacionalne manjine u Stepinčevoj ulici, iako ju je policija posebno čuvala!

Naime, poučeni iskustvima iz Vukovara, predstavnici srpske nacionalne manjine su s policijom dogovorili i pojačane ophodnje oko njihovih prostora, no čak i to je bilo uzalud i ploča koja je tamo stajala više od godinu dana, u nedjelju je nestala. Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine prvi puta su se, kažu, osjetili ugroženi u Varaždinu. Varaždin je grad kulture u baroka u kojem su se pripadnici srpske nacionalne manjine uvijek osjećali sigurno, no izgleda da je to vrijeme prošlo jer atak na ćirilicu je atak na srpsku zajednicu, komentirao je za Večernji list predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Mile Sekulić. U Varaždinu živi 380 Srba, a u Županiji oko 700 i nikada nismo doživjeli nikakve neugodnosti. Upravo zato ja sam u subotu u Zagrebu trebao na jednom skupu govoriti o pozitivnim iskustvima kakva pripadnici srpske nacionalne manjine imaju u Varaždinu i sada je to sve palo u vodu – razočaran je Sekulić, koji se ipak nada da se radi o pojedinačnom, a ne o organiziranom činu. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš također najoštrije osuđuje vandalski čin. - Varaždin poznajem kao grad koji poštuje i uvažava sve vrste različitosti, za što se i osobno zalažem – kazao je Habuš koji se nada da će policija biti brza i uspješna u otkrivanju počinitelja. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.