Ukrajinci kažu da je plan Rusije da podijeli zemlju na dva dijela. Papa Franjo osudio “barbarsku i svetogrdnu” agresiju (KRONOLOGIJA DANA)

27.03.2022. 15:31:00

Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva, rekao je papa Franjo. 

Ukrajina već više od mjeseca dana trpi invaziju ruskih snaga.

Ratna razaranja se šire, iako Rusija još uvijek nije zauzela glavne točke napada.

U nastavku donosimo najvažnije događaje dana. 

15:10 Ukrajina je u nedjelju objavila da rusko održavanje referenduma na okupiranom ukrajinskom teritoriju neće imati nikakve temelje te će se Rusija zbog tog poteza suočiti sa snažnim odgovorom međunarodne zajednice i dodatno produbiti svoju globalnu izolaciju.

Samoproglašena 'Narodna Republika Lugansk' u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija uskoro bi mogla održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je u nedjelju lokalni čelnik Leonid Pasečnik, prema proruskim lokalnim medijima.

“Svi lažni referendumi održani na privremeno okupiranim teritorijama ništavni su i neće imati nikakve pravne valjanosti”, rekao je Reutersu glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. 

14:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je, nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina “koljačem”, upozorio na opasnost od “eskalacije riječima i akcijama u Ukrajini” i naručio da Europa nije u ratu s ruskim narodom.

“Ja ne bih koristio tu vrstu izraza jer nastavljam razgovarati s predsjednikom Putinom”, rekao je Macron za televizijski kanal France 3.

Joe Biden je susret s ukrajinskim izbjeglicama u Poljskoj u ocjeni pogreške prilikom “strateškom Rusijom”, a za Putina je rekao da je “koljač”. 

14:01 Papa Franjo u nedjelju je osudio “mučeništvo” Ukrajine i “barbarsku i svetogrdnu” rusku agresiju na tu zemlju.

“Prošlo je više od mjeseca dana otkad je počela agresija na Ukrajinu, otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas”, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa.

“Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva. Čitao sam da je od početka agresije na Ukrajinu tu zemlju napustilo svako drugo dijete. To uništava budućnost zemlje, uzrokuje dramatične traume za najmlađe i najnevinije među nama. Eto, to je ta bestijalnost rata. Barbarski čin pun svetogrđa”, rekao je Papa.

Reuters

13:36 Turska i ostale države moraju nastaviti razgovarati s Rusijom da bi pridonijele okončanje rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin koji je dodao kako Kijev treba snažniju potporu da bi se obranio od agresora.

Turska je članica NATO-a i održava dobre odnose is Rusijom is Ukrajinom te pokušava posredovati u višemjesečnom sukobu.

“Ako svi spale mostove s Rusijom, tko će onda na kraju s njima razgovarati”, rekao je Ibrahim Kalin na međunarodnom forumu koji se održava u Dohi. 

13:21 Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu u dva dijela kako bi stvorila regiju koju kontrolira Moskva, nakon što nije uspio zauzeti cijelu zemlju, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe.

“Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini”, rekao je Kirilo Budanov u priopćenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod okupacijom Rusije.

Ruska vojska u petak je priopćila kako će se sada usredotočiti na “oslobođenje” istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače. 

11:42 Do nedjelje je u Hrvatsku ušlo 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih je 2136 u posljednjih sedam dana objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na internetskoj stranici Hrvatske za Ukrajinu.

Od 10.409 raseljenih osoba iz Ukrajine koje su došle u Hrvatsku, 5064 je žena, 3996 djece i 1349 muškaraca.

Od 25. veljače Ravnateljstvo Civilne zaštite mobiliziralo je 36 objekata za zbrinjavanje raseljenih osoba, tri prihvatna i 33 kolektivna smještaja, jednu tvrtku za pripremu i dostavu hrane te jednu za prijevoz. 

11:27 Samoproglašena Narodna Republika Lugansk u istočnoj Ukrajini koju podupire Rusija mogla bi uskoro održati referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je u nedjelju lokalni čelnik Leonid Pasečnik, prema proruskim lokalnim medijima.

“Mislim da će se u bliskoj budućnosti održati referendum na teritoriji republike”, rekao je Pasečnik.

“Narod će iskoristiti svoje najveće ustavno pravo i izraziti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju.”

10:50 Rusija je visokopreciznim krstarećim projektima gađala vojne ciljeve u Lavovu na zapadu Ukrajine, reklo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju.

Rusija je dalekometnim projektima pogodila skladište goriva koje koriste ukrajinske snage u blizini Lavova i koristila krstareće projektile da pogodi postrojenje u gradu koje se koristi za popravak protuzrakoplovnih sustava, radarske postaje i nišane za tenkove, reklo je ministarstvo.

“Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofenzivne akcije u sklopu posebnih vojnih operacija”, rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov u priopćenju.

10:39 Novi ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solskji kaže da se sposobnost Ukrajine za izvoz žitarica pogoršava iz dana u dan i da se poboljšati može samo ako se rat s Rusijom završi.

Solskji je rekao da bi Ukrajina u normalnim uvjetima izvozila od 4 do 5 milijuna tona žitarica mjesečno, dok sada uspijeva tek nekoliko stotina tisuća tona.

“Utjecaj na globalnom tržištu je izravan, dramatičan i velik. nastavljam se. Svakim danom situacija bit će sve teža”, kazao je.

9:45 Ukrajinski glavni stožer naveo je u ranom nedjeljnom izvješću da su odbili sedam neprijateljskih napada u regijama Donjeck i Lugansk u Donbasu te da su pritom uništili osam tenkova.

8:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je još jednom Zapad da njegovoj zemlji pošalje više oružja, točnije avione, tenkove i raketne sustave.

“Teško naoružanje koje bi moglo obraniti Europu skuplja prašinu.

Ruske avione ne možemo srušiti sa strojnicama.

Što radi NATO? Je li ga vodi Rusija? Što čekaju, prošao je već 31 dan.

Tražimo samo 1 posto onoga što NATO ima, ništa sve”, rekao je Zelenskij.

Slovački premijer Eduard Heger potvrdio je za BBC da je njegova zemlja spremna poslati svoj sustav S-300 u Ukrajinu, ako bi mogla dobiti neku zamjenu za njega.

08:15 Sankcije protiv ruskih oligarha, banaka i kompanija mogle bi biti ukinute ako ruski predsjednik povuče svoju snagu iz Ukrajine i obvezuje se da se neće ponovno napasti, rekla je britansko ministarstvo vanjskih poslova Liz Truss u nedjelju.

“Sankcije bi mogle biti ukinute jedino nakon potpunog prekida vatra i povlačenja, ali i uz obavezu da neće biti ponovljenih agresija”, rekla je Truss. “I naravno, sankcije možemo odmah vratiti u suprotno”. 

8:04 Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima – ukrajinska Azovska pukovnija nalazi se u središtu propagandnog rata između Kijeva i Moskve, koja tvrdi da nastoji „denacificirati“ Ukrajinu.

Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao „Azovski bataljun“, a sada kao „Azovska pukovnija“, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući i rusko veleposlanstvo u Parizu, Londonu i drugdje.

Pukovnija je trenutno utaborena u južnom lučkom gradu Mariupolju i odlučno brani grad koji je svjedočio nekim od najtežih oblika ratovanja otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače.

7:53 Dvanaest novinara ubijeno je u Ukrajini otkako je počela ruska agresija, objavila je ukrajinska državna tužiteljica na svojoj Facebook stranici. 

7:37 Zvuci sirene za zračni napad u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu više nisu imale efekt koji su nekada imale. Ali to će se možda promijeniti nakon što je u subotu ondje ranjeno petero ljudi. 

06:45  Prof. Branko Caratan , politolog sa ogromnim iskustvom, među ostalim i političkim iskustvom, vrlo pažljivo bira riječi kada govori o ratu u Ukrajini, koji mijenjaju globalne odnose snaga. S njim smo analizirali aktualnu situaciju u Ukrajini, te odnose među velesilama.

Izvor: Novi list

Izvorni autor: PNL/HINA/Foto: Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.