UNUK KATE ŠOLJIĆ: 'Mene privoditi zbog nepoštivanje ugleda RH, zastave i himne? Pa, za nju su svi moji dali život...'

14.08.2014. 08:04:07

Što sam mogao učiniti? Obukao sam časničku odoru i otišao u policijsku postaju na obavijesni razgovor. Uniformom sam želio pokazati apsurdnost situacije u kojoj oni žele časniku, čija je obitelj na najteži način svojoj državi pokazala lojalnost, prema istoj dokazati nepoštivanje – kazuje Šoljić.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara na posljednjoj tiskovnoj konferenciji između ostalog upozorio je na sramotnu situaciju u koju se uvlači obitelj pokojne Kate Šoljić, hrvatske majke koja je u ratu izgubila četiri sina. Vlado Iljkić želio je posebno naglasiti kako treba stati na kraj objedama kojima je izvrgnut unuk Kate Šoljić, hrvatski branitelj i bojnik u mirovini. O čemi se točno radi i što je na tiskovnoj natuknuo Iljkić, pojasnio nam je Franjo Šoljić:

- Nije novost da sam u jeku antićirilične kampanje dobio poziv za obavijesni razgovor i to po članku 349 kaznenog zakona koji me teretio za "narušavanje ugleda Republike Hrvatske", shodno tome i nepoštivanju zastave, himne i tako dalje. Istina, ja sam vezan uz akcije koje provodi SOHV i podržavam ih jer... Trebate se odmaknuti korak unazad i pokušati gledati kroz oči onih koji su u tom nesretnom ratu nešto i izgubili. A o gubicima koja je pretrpjela moja baka Kata, a uz nju i ja, otišao u pretpostavljam, zna gotovo cijela Hrvatska. Jedan od njenih četiri sina koja se nisu živa vratila iz rata je i moj otac. Uz njega, izgubio sam i tri strica. Zar je čudno što što sam podržao akcije Stožera? Može biti čudno samo to da se mene, čije je pola obitelji pobijeno, smatra svojevrsnim neprijateljem zemlje za koje su moji ginuli bez pitanja – objasnio nam je bojnik Franjo Šoljić koji se sjetio mučnih prizora i nesretnog okrvavljenog Darka Pajčića kojeg je on tada pokušao pretučenog snimiti kamerom:

- Da, našao sam se tamo i želio snimiti pravo stanje stvari, međutim, pojavila se policija i ne znam kako to drugačije reći, lišila me slobode na jedno sat vremena. Nisam shvatio čemu takva represija, ali onda je usljedio taj poziv koji me uistinu u potpunosti zašokirao... Nepoštivanje ugleda Republike Hrvatske... Što sam mogao učiniti? Obukao sam časničku odoru i otišao u policijsku postaju na obavijesni razgovor. Uniformom sam želio pokazati apsurdnost situacije u kojoj oni žele časniku, čija je obitelj na najteži način svojoj državi pokazala lojalnost, prema istoj dokazati nepoštivanje – kazuje Šoljić.

Prisjetimo se riječi pokojne Kate Šoljić koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti:

"Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj."

  • Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr
  • Photo: Screenshoot youtube
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.