Uoči finala prisjećamo se Francuza, heroja Domovinskog rata koji je poginuo na Ovčari!

15.07.2018. 11:48:10

Hrvatska danas igra svoju povijesnu utakmicu! U finalu Svjetskog nogometnog prvenstva koje se igra u Rusiji, Vatreni će odmjeriti snage s Francuzima. Tim povodom prisjećamo se Francuza koji je Hrvatsku odabrao kao svoju drugu domovinu, za koju je dao život - nakon pada Vukovara ubijen je na Ovčari. "Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje", rekao je Jean-Michel Nicolier 'Francuz' majci nakon što je na televizoru vidio kako agresor napada Hrvatsku. U srpnju 1991. godine, vlakom je došao u Zagreb potpuno sam. Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine pristupio je redovima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese. S njima je kasnije, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema hrvatskim braniteljima, dragovoljno otišao braniti Vukovar. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati prije smrti, u kratkome intervjuu francuskim reporterima je rekao: "Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu"

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.