Uskok: Petrinjski poduzetnici Dumbovićima paravan za namještanje poslova

15.06.2022. 14:55:00

ZAGREB, 15. lipnja 2022. (Hina) - Bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića (66) Uskok sumnjiči za namještanje poslova s gradom, oštećenim potresom krajem 2020. godine, tvrtki svog sina Darka (40) za što su kao paravan poslužile tvrtke trojice petrinjskih poduzetnika koji su također obuhvaćeni istragom.

Istragom su, uz oca i sina Dumbović, obuhvaćeni Dejan Dobrečević (43) iz tvrtke Skela Banovina, Zlatko Zagorac (46) iz tvrtke Zagorac građevinski radovi i Goran Norković (44) iz tvrtke Pet plus gradnja.

Uskok je, ne otkrivajući identitet, precizirao kako Darinka Dumbovića sumnjiči da je od listopada 2019. do svibnja 2021. dogovorio sa svojim sinom kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Pritom je znao da je u postupcima javne nabave dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist tvrtki najbližih srodnika i njihovih osobnih interesa.

Otac i sin Dumbović, nastavlja Uskok, dogovorili su s Dobrečevićem, Zagorcem i Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Gradonačelnik i njegov sin su pritom, ističe tužiteljstvo, dogovorili s trojicom poduzetnika da će u građevinskoj dokumentaciji prikrivati da je tvrtka Darka Dumbovića stvarni izvođač radova.

Gradonačelnikovom sinu poslovi od 9,1 milijun kuna 

Uskok precizira da su u četiri navrata u postupcima nabave radova, uključujući i građenje platoa za privremene montažne objekate za zbrinjavanje stradalih u potresu, najprije odabirane ponude tvrtki i obrta trojice osumnjičenih poduzetnika koji su potom prepuštali izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

Tužiteljstvo dodaje da je Darinko Dumbović u dva postupka nabave donosio odluke kojima je odabirao navedene ponuđače, dok je u dva navrata određivao da se inicijalna ponuda uputi točno određenoj tvrtki. 

Pritom je u jednom navratu davao naloge Zagorcu da prepusti izvođenje radova Dobrečevićevoj tvrtki, a koji je te radove dodijelio tvrtki Darka Dumbovića.

Tvrtka Darka Dumbovića je, nadodaje Uskok, izvelo i naplatilo prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac, sukladno dogovoru, sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od najmanje 9,1 milijun kuna.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, a sudska odluka se očekuje u poslijepodnevnim satima.

(Hina) 

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.