Uštedite vožnjom godišnje barem TREĆINU prosječne hrvatske plaće!

06.07.2013. 09:10:04

Da vam netko ponudi da vožnjom u vlastitom automobilu godišnje uštedite bar trećinu prosječne hrvatske plaće, vjerojatno biste bez razmišljanja pristali na takav scenarij. Baš to moguće je odete li na jednodnevnu radionicu ekovožnje. Na gorivo mjesečno nekada potrošimo i više od tisuću kuna. Najmanje toliko mogli bismo uštedjeti u cijeloj godini, samo kada bismo vozili štedljivije. Puno goriva troši se u gradskoj vožnji i čestom zaustavljanju na semaforima, u ljetnim mjesecima ta potrošnja još je i veća, zbog toga što često palimo klimu. Instruktor štedljive vožnje, Mladen Jambrović, uz pomoć posebnog programa, naučit će nas kako voziti štedljivo. 'Ja ću izmjeriti vaš stil vožnje i to ćemo moći prikazati na nekakav objektivan način, rekao je Mladen. Zadali smo si rutu centrom grada. Prva vožnja je bez Mladenovih instrukcija. 'Odmah si stisnuo kočnicu i kuplung i ubacio ler i imamo potrošnju. Otišao si u velike okretaje, a gas si držao na 60 posto', pojasnio je Mladen. Istu udaljenost prolazimo uz vrlo jednostavne upute. 'Ne otpuštaš mi kuplung, ne koristiš dovoljno kočenje motorom. Daj gas, zeleno je, moramo ga probati uhvatiti', savjeti su koje je dao Mladen. Konačni rezultat je jasan. 'Druga vožnja bila je brža i to za skoro 4 minute. Uspjeli smo uštedjeti 6 deci, odnosno 7 posto na gorivu, što je za ovako kratke rute jako dobar rezultat', rekao je Mladen. Tajna uštede je u nekoliko banalnih trikova: Izbjegavajte nepotrebne stvari u automobilu, provjeravajte tlak u gumama. Ranije mijenjajte stupnjeve prijenosa. Kad usporavate, umjesto da koristite kočnicu, kočite motorom. Svoj program Mladen je već prodao nekolicini tvrtki u susjednoj Srbiji. 'Čak i sa relativno malim uštedama, sa nekakvih 5,6 posto na količinu kilometara i goriva koji oni troše, bi mogli uštedjeti ogroman novac', rekao je Mladen. Štedljivim načinom vožnje, godišnje možete uštedjeti i preko 2.000 kuna. No ako već nemate problema s debljinom novčanika, svejedno vozite štedljivo, jer samim time, ste i sigurniji u prometu. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.