'Ustrajat ću da zakon o braniteljima bude ustavnog ranga'

16.01.2015. 15:40:22

Đakić je za utorak sazvao sjednicu toga saborskog Odbora na čijem će dnevnom redu biti i prijedlog da se pokrene postupak za izmjenu Ustava kako bi se omogućilo donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić potvrdio je u petak da će ustrajati na zahtjevu da zakon koji uređuje prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, dobije rang ustavnoga zakona. Đakić je, naime, za utorak sazvao sjednicu toga saborskog Odbora na čijem će dnevnom redu biti i prijedlog da se pokrene postupak za izmjenu Ustava kako bi se omogućilo donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja. "Predložit ćemo Odboru za Ustav da pokrene promjenu Ustava", rekao je Đakić Hini na konstataciju da njegov Odbor ne može biti formalni predlagatelj promjena. Odbor za ratne veterane će ustrajati na ideji da prava branitelja i članova njihovih obitelji, budu u jednom, braniteljskom, a ne u nizu zakona. Konkretno, u braniteljski bi se zakon 'prebacile' opskrbnine i stipendiranje djece branitelja, koje sada uređuju zakoni o socijalnoj skrbi, odnosno o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Inače, zadaću da izradi nacrt prijedloga (novoga) zakona o pravima branitelja dobio je pododbor u koji su ušli svi članovi Odbora za ratne veterane, predstavnici branitelja i resoronog Ministarstva. Pododbor je osnovan u prosincu, no po dostupnim informacijama do danas se nije sastao. Đakić je u telefonskoj izjavi najavio da će u utorak aktualizirati pitanje razrješenja predsjednika i člana Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Krune Kardova i Čedomira Višnjića. Prošla su gotovo dva mjeseca od kako je Odbor predložio Vladi da ih razriješi, no još nije dobio nikakav odgovor, naglasio je Đakić. Temeljem dokumenata koje su dobili iz Centra, većina članova Odbora drži da je neupitna Višnjićeva suradnja s okupatorskom vojskom tzv. sao krajine. Kardovu, pak, zamjeraju "za povijesnu znanost pogrešan metodološki pristup, koji ne uvažava kontekst vremena te moguće sudionike obrane Vukovara". Smatraju i da ne razumije smisao postojanja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, arhivske ustanove od interesa za Republiku Hrvatsku. Đakić najavljuje kako će od Odbora zatražiti da se očituje o neprimjerenim istupima resornog ministra Predraga Matića, njegovim "vrijeđanjima i omalovažavanjima", odnosno korištenju riječnika koji je "ispod svake razine". To se, konkretizira Đakić, ne odnosi samo na izjave koje je Matić dao u noći izbora za predsjednicu države, nego i niz drugih izjava koje je davao proteklih tjedana. Ako se u Hrvatskom saboru radi Etički kodeks za zastupnike, valjda bi nešto slično trebalo vrijediti i za ministre, zaključuje Đakić.  
  • Autor: hina
  • Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.