"Uvijek vjerni" - Semper Fidelis

06.03.2021. 16:26:00

DANIJEL PEDI - Rođen je u Virovitici, u Hrvatskoj, 1973. godine. Odrastao u malenom naselju Budančevica, u općini Kloštar Podravski, gdje je završio osnovnu školu. Putovi su mu raznoliki, 1993. godine završava Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju sa 19 godina, te se odmah nakon mature prijavljuje za služenje vojnog roka po odluci da sudjeluje u obrani Republike Hrvatske.
Krajem 1993. godine polazi specijalističku izvidničku izobrazbu u Delnicama, te se, nakon 4 mjeseca redovne obuke u Koprivnici i Delnicama, prijavljuje u 2. gardijsku brigadu, Gromove. Kao pripadnik elitne izvidničke satnije ponajviše prolazi ratište na Banovini. Odlikovan je medaljom "Oluja", te zlatnim znakom "GROM", dok mu neka odlikovanja nisu uručena zbog odlaska iz Hrvatske vojske. Oboljeva od PTSP-a, prolazi mnoštvo raznih liječenja, a u zadnje vrijeme bavi se crtanjem, fotografiranjem, grafikom i još drugim stvarima koje mu smiruju njegov PTSP.
Danijelovo pisano svjedočenje u povodu 25. obljetničke akcije "Una 95", objavljeno je na njegovom FB profilu 18. rujna 2020., te također na našem Portalu. Potom, kao novi izazov, kreira naslovnicu svjedočenja, grafički rad koji posvećuje Izvidničkoj satniji 2. gardijske brigade, u kojoj je bio pripadnik sedam godina. I sam naslov rada "Uvijek vjerni" latinski je prijevod oznake koju su nosili na lijevom ramenu: Semper Fidelis.
Grafički rad sastoji se od obrade isključivo njegovih fotografija (osim oružja koje je prilagodio 3D modelu sa interneta). Neke dijelove sam oslikava potezima miša u grafičkom programu Corel, u kojem i sam radi i obradu fotografija.
Na svojoj internetskoj stranici " micgrafika.com " planira ovih dana objaviti malo dorađeno i prošireno svjedočanstvo "Una u mom oku", pa mu je ovaj grafički rad bio potreban da ima cjelinu koja će biti interesantna za posjetitelje stranice, sve u svrhu promicanja istine o Domovinskom ratu. Uz to, bit će to još jedno djelo u njegovoj zbirci radova.
Za ovaj uradak potrošeno je ukupno između 10 i 12 sati rada u prošla 2 tjedna. Veličina rada prilagođena je papiru A2 formata (5846 x 4134 piksela, 500 dpi).
Cilj mu je da do kraja godine bude sposoban i spreman barem jednom mjesečno napraviti svoj rad, u svrhu radnih terapija. Za istu ističe da je nužna, poradi njegovog daljnjeg razvoja i stabilnosti, te će umanjiti korištenje medikamenata.
Kreativnost, radna terapija znači ostvariti napredak u radu za koji smatra da je rođen i koji voli - grafičkom stvaralaštvu.
- Ono što mi invalidnost i borba sa bolešću nisu mogli oduzeti su kreativnost i smisao za likovnom umjetnošću. Tu sam kreativnost upotrijebio kao metodu liječenja, uz redovito medicinsko liječenje i stalne kontrole kod stručnih medicinskih osoba.
U mirovini sam iskoristio svoj talenat i inat da napredujem u savladavanju bolesti kroz umjetničko izražavanje, učenje i upornost. I ne mislim na tome stati dok u meni postoji i najmanji atom snage.
Želim učiti, ići naprijed, razvijati se. Napravio sam velike korake u tom smjeru. Najveći su koraci bili prihvatiti vjeru u Boga, u samoga sebe i u svoje sposobnosti, odlučiti se za borbu i ne prepustiti se samosažaljevanju - ističe Danijel, te nastavlja:
- Nekome je radna terapija tjelesni rad u voćnjaku ili vinogradu, rad u šumi ili poljoprivredi, drugome sport, trećemu glazbu ... Bitna je preokupacija da se čovjek osjeća korisno i vidi rezultat toga rada, te će biti zadovoljan sobom. Na taj način ispunjavamo i barem djelomično odvraćamo svoja razmišljanja od loših događaja koje smo iskusili u prošlosti.
Za veliku podršku u svemu zahvaljujem svojim liječnicima, posebno svojoj psihoterapijskoj suradnici koja me strukturno potiče na rad, kao i članovima braniteljskih udruga čiji sam član (UHB RH), uz obitelj kao glavni oslonac.
Idemo dalje, uz Božju pomoć ... kaže za kraj Danijel Pedi, a više o njegovim radovima možete vidjeti OVDJE

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Danijel Pedi/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.