Uvrijeđeni Mrsić napustio dvoranu Banskih dvora

06.07.2013. 09:58:00

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a zatim se odmah posvadili pred novinarima.

Sporazumom je utvrđeno da u radu novog GSV-a sudjeluje šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Najavljeno je da će se prva sjednica održati u prvoj polovici srpnja. No kako će GSV u novom sastavu djelovati i hoće li se moći dogovoriti, veliko je pitanje jer su se socijalni partneri posvadili odmah nakon potpisivanja sporazuma. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvrijeđeno je napustio dvoranu u Banskim dvorima u kojoj su davali izjave novinarima.

Ribić napao Milanovića

Mrsić je otišao nakon izjava predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića, koji je optužio Vladu da se ponaša sektaški i svađa sa svima, a posebno je napao predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kome ne može oprostiti što ga je jednom prilikom nazvao sindikalnim glavešinom. Prije toga su Ribić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužili Vladu da je glavni krivac što je socijalni dijalog u Hrvatskoj srozan na najnižu razinu. Ustvrdili su da se novi GSV osniva samo zato što zemlja mora imati takvo tijelo, budući da je ušla u Europsku uniju. Sever je čak najavio da sindikalni čelnici, kao što su danas potpisali sporazum, isto tako mogu svoje potpise i prekrižiti ako se nastavi s politikom koja pritišće radnike da odustanu od svojih prava.

'Svi su nam se smijali'

Najavio je da će sindikati tražiti da GSV raspravlja o monetizaciji autocesta te privatizaciji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, čemu se sindikati oštro protive. Ribić je, pak, ustvrdio da su u proteklom razdoblju sindikati upozoravali vlast da je politika štednje pogubna, ali su im se, kao drevnoj proročici Kasandri koja je najavila propast Troje, svi smijali. Vrijeme je pokazalo da smo bili u svemu u pravu, rekao je Ribić te optužio Vladu da je iskoristila GSV kao paravan i izbjegavala na tom tijelu otvoriti raspravu o politici štednje. Ministar rada Mirando Mrsić odgovorio je kako EU i dalje inzistira na mjerama štednje, koje se moraju provoditi zajedno s razvojnim mjerama. Ustvrdio je da Vlada nije potpisala sporazum o GSV-u s figom u džepu i najavio novo razdoblje u dijalogu između socijalnih partnera.

'GSV će rasparvljati o svemu'

"Istina je da u prošlosti GSV nije razmatrao baš sve zakone, ali to se desilo jer je Vlada morala zbog ozbiljnosti situacije u zemlji donositi hitne mjere. To će se promijeniti te će ubuduće GSV raspravljati o svemu što socijalni partneri smatraju važnim", uvjeravao je Mrsić sindikalce. Čelnik HUP-a Ivica Mudrinić priznao je, pak, da se GSV dosad ne može pohvaliti nekim rezultatima jer kada se nakon pet godina recesije pogleda što je GSV radio na početku krize, očito je da tada članovi nisu baš bili efikasni i nisu donijeli odgovarajuće odluke. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.