UŽAS KNINSKIH LOGORA: ‘Djeca su nas gađala kamenjem. Skupio bi se cijeli razred’

13.08.2021. 09:01:00

Kninu se obilježava Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora u sjećanje na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, koja se dogodila u noći s 13. na 14. kolovoza 1991., kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca.

U Kninu su u vrijeme Hrvatskog domovinskog rata funkcionirala četiri logora: Stara bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora. Kroz ove logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u njima bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja i tučenja, a često i silovanja, gdje je batinama ubijeno više desetaka logoraša, kao i više stotina civila koji nisu dovođeni u logore.

Mučenja i torture

Logor u kninskoj bolnici brojao je više od 600 zatočenih, na prozorima je imao postavljene rešetke, a u ćelijama je bilo od 10 do 14 zatočenika. U svakom su hodniku bila po dva stražara koji su svakodnevno unutra puštali policajce koji su, pak, zatočenike odvodili na ispitivanja. Osim čuvara, dolazile su i druge uniformirane osobe i iskaljivale bijes na zatočenicima. 

Kod odvođenja i dovođenja na ispitivanja na svakom se zatočeniku vidjelo da je bilo teških fizičkih tortura. Pojedinci su doživljavali strahote od premlaćivanja, uključivanja na induktor poljskog telefona, pa sve do seksualnog zlostavljanja. Zatočenike su za vrijeme zatočenja odvodili na teške radove kao što su utovari, istovari i slično.

J.R. je iz kninskog logora uspješno razmijenjen. Međutim, kaže kako su ostale teške posljedice, osobito one psihičke.

Zatočene žene

“Školska djeca su znala izvana bacati kamenje na nas. Cijeli bi se razredi okupili uz ogradu i kamenjem na nas”, ispričao je svojedobno, dodajući kako je su bile zatočene i žene.

“Na nekoliko tjedana zatočili su neke žene iz Vrlike. I njih su tukli. Također su zatočili jednu obitelj, majku, oca i sina. Kada su joj mučili sina, vikala je: ‘dušmani, nemojte ga tući'”, prisjetio se J.R.

Logor Knin – zapovjednici i stražari:

Milan Martić – Komandant
Bosanac – Legenda
Đorđe Božović – Giška
Branko Kapetan – Strašni
Brkica
Čedo Budisavljević
Dule, Duško – Mali
Milan Jelača
Dušan Kleut
Željko Knežević
Đoko Krneta
Boško Mašić
Risto Matković – Ministar Pravosuđa
Jovica Novaković – Zamjenik Komandanta Zatvora St. Bolnica
Zdravko Novković
Saša Počuća
Srđan Potkonjak
Iso Potkonjak
Rambo
Suad Šalov – Isljednik Iz Gračaca
Momčilo Zoraja
Milan Veselinović – Komandant Logora St. Bolnica

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.