UŽIVO U Beču nema nastave, građani pozvani da ne izlaze: Preminula i četvrta žrtva, među ranjenima sedmero kritično. Napadač je podupriao ISIL, uz sebe imao i mačetu

03.11.2020. 08:41:00

U ponedjeljak oko 20 sati kraj sinagoge u centru Beča odjeknula je eksplozija. Policija je odmah opkolila trg, ali dojave o novima napadima na ukupno šest mjesta u gradu samo su stizale. Grad je i jutros pod opsadom policije. U Beču jutros nema nastave u školama, a građani su zamoljeni da ostanu kod kuće ako je moguće.


* U blizini sinagoge u centru Beča napadač je otvorio vatru iz automatske puške, policija ga je ubila

* Ukupno je četvero mrtvih civila, 17 je ranjenih, među njima i policajac

* Ministar unutarnjih poslova objavio je kako je ubijeni napadač podrupirao ISIL

Tijek događaja pratite u nastavku: 

8:20 Policija je procjenjuje da je bilo najviše četvero napadača. "Istraga je u punom jeku", rekao je glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Harald Sörös, piše Kurier

8:10 Četvrtu žrtvu napada potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Nehammer. Ozljedama je podlegla žena stara između 40 i 50 godina. 

8:00 Kancelar Sebastian Kurz u 11.30 sati trebao bi se obratiti naciji. 

7:59 Islamska zajednica u Austriji oglasila se putem Facebooka i objavila je kako je „duboko zabrinuta i zatečena“ terorističkim napadom u Beču.

7:49 Stanje ranjenog policajca i jutros je kritično. On se nalazi na odjelu intenzivne njege, rekao je glasnogovornik direktora bečke zdravstvene organizacije Christoph Mierau. Broj ranjenih popeo se na 17, javlja Kurier. 

7:45 Kurier javlja kako je obavljen prestres nekoliko kuća te je uhićeno više osoba povezanih s napadom. 

7:43 Kancelar Sebastian Kurz za 9 sati najavio je hitan sastanak u vladi. 

7:38 Ministar unutarnjih poslova je ranije rekao kako je najmanje jedan napadač u bijegu, a u obraćanju rano jutros kazao je kako nije isključeno da ih je bilo i više te pozvao građane da budu na oprezu, piše Keine Zeitung

7:32 Šef bečke policije Gerhard Pürstl rekao je kako je napadač „neutraliziran“ u 20.09, devet minuta nakon početka pokolja. Rečeno je i kako je napadač nosio lažni pojas s eksplozivom, a bio je naoružan automatskom puškom, pištoljem i mačetom, prenosi Kronen Zeitung.

7:26 Gradonačelnik Beča Michael Ludwing kazao kako je preminula još jedna, četvrta žrtva terorističkog napada u centru Beča. 

7:24 Sedam od ukupno 16 ranjenih, među kojima je i jedan policajac, u kritičnom su stanju i životi su im ugroženi, objavio je direktor bečke zdravstvene organizacije Michael Binder.

7:14 Svoju sućut austrijskom narodu izrazio je i američki predsjednik Donald Trump.

"Naše misli su sa ljudima Beča nakon još jednog strašnog čina terorizma u Europi. Ovi zli napadi na nevine ljude moraju prestati. SAD stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Europu u borbi protiv terorizma, uključujući i radikalne islamiste“, poručio je Trump putem Twittera.

7:08 Ministar Nehammer nije želio iznositi detalje o ubijenim civilima, tek je rekao kako se radi o dva muškarca i jednoj ženi. Četvrta žrtva je napadač, rekao je. 

6:58 U tijeku je opsežna istraga te je policija pomoću eksploziva upala u kuću kojom se koristio ubijeni napadač. Direktor javne sigurnosti Franz Ruf na raspolaganje je dobio oko 20.000 video snimki.

Ministar Nehammer je rekao i kako i dalje ne može isključiti mogućnost da je bilo još napadača te da istraga ide u tom smjeru. U akciji policije, rekao je, sedam pripadnika snaga sigurnosti jučer je zapucalo.

6:41 Na konferenciji za medije rano jutros ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je kako je u jučerašnjim napadima ubijeno troje ljudi, 15 je ranjenih te je ranjen jedan policajac.

"Napad je izvao najmanje jedan islamistički terorist. Ovakvu situaciju u Austriji nismo imali dugo vremena. To je bio napad na austrijske demokratske vrijednosti i to sigurno nećemo trpjeti“, poručio je, prenosi Kurier.

Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada
Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl NehammerFoto: Afp

Rekao je i kako je napadač simpatizer tzv. Islamske države te da se njegovo porijeklo i pozadina istražuju.

Pozvao je stanovnike Beča da, ako je to moguće ostanu doma, pa i one koji trebaju ići na posao ili imaju drugu obvezu. Do centra grada ne može se javnim prijevozom. Vlakovi podzemne željeznice ne staju na postajama u centru, a tramvajske i autobusne linije su preusmjerene ili skraćene. Nastave u školama nema, ali će i one i vrtići ostati otvoreni u slučaju da roditelji nemaju kamo s djecom.

3:00 Neki hoteli omogućili su besplatno noćenje onima koji ne mogu napustiti centar grada.

2:20 Gradonačelnik Beča objavio je kako je još jedna žena podlegla ozljedama u bolnici. Još jednom je apelirao na građane da ostanu u kučama, piše Kurier

2:00 Centar Beča proglašen je crvenom zonom. Na ulicama je bilo nekoliko stotina policajaca. Kontrole su i na austrijskim granicama.

01:27 Češka je policija u ponedjeljak navečer počela provoditi kontrolu na granici s Austrijom nakon simultanih oružanih napada u Beču.

"Policija provodi kontrole vozila i putnika na graničnim prijelazima s Austrijom kao preventivnu mjeru nakon terorističkog napada u Beču", objavila je češka policija na Twitteru.

01:10 Austrijski ministar vanjskih poslova Karl Nehammer počeo je izvanrednu konferenciju za medije. 

"Ovo je najtužniji dan za Austriju u posljednjih nekoliko godina. Imamo nekoliko ozlijeđenih, nekoliko mrtvih. Uspjeli smo eliminirati teško naoružanog napadača. Prema zadnjim informacijama, jedan napadač je još u bijegu", rekao je. 

Još jednom je pozvao Bečane da ostanu u kućama. Kazao je kako se sutra neće održavati ni nastava. Roditelji koji neće imati kuda s djecom, mogu ih dovesti u obrazovne ustanove. 

Ministar je za 6 ujutro najavio novu konferenciju za medije na kojoj će javnost izvijestiti o svemu što će se događati tijekom noći.

00:25  Na službenom Twitter profilu bečkepolicije, pojavile su se jezive prijetnje koje su ubrzo nakon objavljivanje uklonjene.

"Kunem se Alahom, ovo je tek početak. Niste još ništa vidjeli", objavio je ispod objave bečki policije korisnik Twittera pod imenom Abdilimuntaqeen Al Iraqi
 

00:21 Daniel Glunčić, hrvatski veleposlanik u Austriji trenutno se zbog obiteljskih razloga nalazi u Hrvatskoj, no budno prati situaciju na terenu.

"To je koordinirani teroristički napad koji je još uvijek u tijeku. Trenutno je teško bilo što potvrditi, no čini se kako je riječ o islamističkom napadu fokusiranom na sinagogu. Dogodio se u židovskoj četvrti u kojoj se nalaze brojni kafići i restorani", kazao je Glunčić i dodao kako prema posljednjim informacijama nema ozlijeđenih Hrvata.

23:55 Oglasio se i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

"Duboko sam zabrinut zbog očito terorističkog napada u centru Beča. Naše misli i suosjećanje je sa žrtvama, ranjenima i njihovim obitelima.
Branit ćemo našu slobodu i demokraciju zajedno i odlučno svim sredstvima“, napisao je na Twitteru.

23:33 Austrijski kancelar Sebastian Kurz obratio se u ponedjeljak navečer nakon napada u Beču i rekao kako je riječ o „odvratnom terorističkom napadu“.

Poručio je i kako će policija poduzeti odlučnu akciju protiv počinitelja.

"Drago mi je što je policija već uspjela eliminirati jednog od njih. Nikada nećemo biti zastrašeni terorizmom i protivi ovakvih napada borit ćemo se svim sredstvima“, poručio je Kurz, prenosi Kurier.

Istaknuo je da se zemlja treutačno nalazi u teškim vremenima te zahvalio pripadnicima hitnih službi na požrtvovnosti. "Cijela zemlja je u mislima sa žrtvama, ranjenima i njihovim obiteljima kojima izražavam najdublju sućut“, rekao je i zahvalio čelnicima europskih država koji su izrazili podršku Austriji, među kojima francuski predsjednik Macron, španjolski premijer Sanchez, talijanski Conte i nizozemski Rutte. 

23:20 Bečka policija na Twitteru ponovno poziva građane da snimke i fotografije s mjesta zločina ne dijele na društvenim mrežama nego da ih šalju direktno policiji. 

23:11 Kako doznajemo, zasad nema informacija o stradalim ili ozlijeđenim hrvatskim državljanima u Beču. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da prate situaciju.

23:07 Nakon napada, aktivirane su i austrijske oružane snage. Vojska će preuzeti zaštitu imovine u glavnom gradu kako bi rasteretili policiju, a aktivirani su iz dijelovi zapovjedništva za potporu borbi protiv terorizma.

22:44 Kako javlja Kleine Zeitung, ubijeni su policajac i jedan civil, a ima još mrtvih. Najmanje 15 ranjenih prevezeno je u bolnice od čega je sedmero teško ozlijeđeno.

22:34 Bečka policija na Twitteru je objavila kako je trenutačno u gradu aktivno šest mjesta zločina! Napisali su i kako se napad kod sinagoge dogodio oko 20 sati te da je bilo više napadača naoružanih puškama. Jedna osoba je ubijena, nekoliko je teško ozlijeđeno, a među njima je i jedan policajac. Jedan napadač je ubijen.

 

22:25 Austrijski ministar unutarnjih poslova potvrdio je za ORF2 da su na terenu antiterorističke jedinice policije, COBRA te da je u centru Beča u tijeku akcija hvatanja terorista.

Navodno je planiran veći napad s više žrtava. Ministar unutarnjih poslova rekao je kako se radi o terorističkom napadu. Kurier.at piše kako postoje izvješća o uzimanju taoca na drugom kraju grada, ali MUP to još nije potvrdio. Ministar unutarnjih poslova kazao je da je riječ o terorizmu.

22:10 "Zvučalo je kao eksplozija, čuli su se pucnjevi i onda se pojavila osoba koja je u potpunom ludilu iz automatskog oružja pucala. Tada je došla policija i uzvratila vatru“, rekao je jedan od svjedoka pucnjave za ORF, prenosi Kronen Zeitung.

22:05 Kronen Zeitung piše kako se atentator raznio eksplozivom kojeg je nosio oko pojasa. Nekoliko napadača, pišu, još je u bijegu, a najmanje jedna osoba je uhićena. Policija je zamolila građane da se ne približavaju području. Jedan policajac teško je ranjen te je preminuo, piše Kronen. Navodno ima još ranjenih i ubijenih, austrijski mediji govore o sedam žrtava. Tri osobe su primljene u bolnicu, no još nije jasno kakve su njihove ozljede. 

Zasad nije jasno radi li se o napadu na samu sinagogu. Predsjednik židovske zajednice u Beču isključio je napad na vjernike jer je, kako je rekao, crkva u vrijeme pucnjave već bila zatvorena, piše Kleine Zeitung. Ipak, pripadnicima židovske zajednice u Austriji preporučeno je da ne napuštaju svoje domove. Predsjednik Izraelske kulturne zajednice Oskar Deutsch je preko Twittera javio da u vrijeme napada kako u sinagogi tako i u uredu iznad sinagoge nije bilo nikoga i zamolio građane da na društvenim mrežama ne dijele neprovjerene informacije. 

2:13 Navodno ima još ranjenih i ubijenih, austrijski mediji govore o sedam žrtava. Tri osobe su primljene u bolnicu, no još nije jasno kakve su njihove ozljede.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: A.T./Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.