UŽIVO Vlada odlučuje o socijalnim naknadama i mirovinskom osiguranju

05.12.2013. 11:29:18

5-12-2013- 10-26-36

Vlada će danas na sjednici odlučivati o konačnom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju, te o konačnom prijedlogu zakona o socijalnoj skrbi, ali i nizu drugih prijedloga zakona.

Među najvažnijim prijedlozima zakona koji će se naći na dnevnom redu sjednice Vlade su onaj o mirovinskom osiguranju i socijalnoj skrbi. Novim zakonom o mirovinskom osigranju odredit će se nova formula prema kojoj će se uskladiti visina mirovina. Prema najavama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, mirovine ne bi nikada trebale pasti ispod 40 posto prosječne plaće. Ipak, ministar Mrsić najavio je moguće produljenje dobi za odlazak u mirovinu i to nakon 2020. godine. Prijedlog zakona o socijalnoj skrbi predviđa pravedniji i transparentniji sustav. Umjesto pomoći za uzdržavanje uvodi se institut zajamčene minimalne naknade čiji će gornji limit biti 2.900 kuna bruto. Među korisnicima pomoći za uzdržavanje oko polovica je radno sposobnih - ideja je novog zakona da se takve osobe motivira na rad. Spomenuta pomoć bila bi 'privremeno pravo', odnosno odredila bi se na razdoblje od dvije godine. Korisnik bi se u tom razdoblju morao uključiti u edukacije zavoda za zapošljavanje i prihvatiti ponuđeni posao. Stigne li od zavoda signal da je korisnik posao odbio, brisat će ga se iz sustava. Višebrojne obitelji mogle su do sada akumulirati do osam tisuća kuna, samac samo 600 kuna. Drugi veliki korak, odnosno reforma odnosi se na ugovaranje socijalnih usluga. Tako će, primjerice, domovi za starije koji zadovolje iste propisane uvjete biti i iste cijene, a to će vrijediti i za privatne domove. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.