Vakula i Dragojlović: Vruće i sparno, a potom žestoke oluje i bura!

10.08.2018. 10:02:30

VRIJEME ZA VIKEND Kao i u srijedu, kada je najviša temperatura zraka u Imotskome i Metkoviću bila 36 °C, u Kninu čak 37 °C, i u četvrtak je najtoplije bilo u unutrašnjosti Dalmacije, ali i u Kukuljanovu.
Zanimljivo je spomenuti kako je vruće bilo i na Pargu iznad Čabra, a manje od 27 °C bilo je samo na Sljemenu, Svetome Juri na Biokovu i Zavižanu. Vrućina i sparina - i toplinski val koji može djelovati na zdravlje - u većini će Hrvatske vladati i u petak, a za vikend stiže osvježenje, pa će subotnje poslijepodne ponegdje u sjevernim krajevima unutrašnjosti može biti hladnije od petka i za 10 °C. Osim pada temperature, ponegdje će pasti i kiša, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i olujno nevrijeme - već u petak poslijepodne, te osobito tijekom subote. Na Jadranu će zapuhati bura, vjerojatno najjača od subote navečer do nedjelje ujutro, osobito podno Velebita. No, već od nedjelje ponovno stabilnije, većinom i vruće, ali manje nego u ovome tjednu.

Petak - vruće, ali sve nestabilnije

U Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, vruće i sparno. Vjetar povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 21 °C, a najviša dnevna između 32 i 34 °C. I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano i vruće, uz temperaturu zraka podjednaku kao u istočnim krajevima, ali poslijepodne i osobito navečer sa sjeverozapada stiže naoblačenje s kišom, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab. I na sjevernom Jadranu i u gorju će još prijepodne prevladavati sunčano, uz mogućnost mjestimične jutarnje sumaglice i magle po gorskim kotlinama. Poslijepodne i posebice navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavine. Vjetar slab, uz obalu ujutro burin, tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka oko 15 °C, uz obalu između 20 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 34 °C, u Gorskom kotaru malo niža. U Dalmaciji sunčano i vruće, samo ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti oko 18 °C, a uz obalu između 23 i 26 °C, a najviša dnevna od 33 do 36 °C. I na jugu će nakon nakon tople noći biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni.

Subota - promjena, na Jadranu ponegdje i jaka bura

U subotu pljuskova mopže biti posvuda u unutrašnjosti, a ponegdje je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura zraka će se sniziti, a vruće će se zadržati samo na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje posvuda sunčanije i toplije, a u mnogim mjestima ponovo i vruće. Vjerojatnost za nove pljuskove povećava se u srijedu. U subotu na većem dijelu Jadrana nestabilno, mjestimice s pljuskovima, koji mogu biti i izraženiji, osobito na sjevernom dijelu. U nedjelju i ponedjeljak ponovno uglavnom suho, te pretežno sunčano i vruće. Tijekom subote će zapuhati bura, koja će vjerojatno najjača biti od subote navečer do nedjeljnog podneva, ponajviše podno Velebita, a osim nje, mjestimice će biti i umjerenog sjeverozapadnjaka. Još podrobniju prognozu vjetra i stanja mora sljedećih dana za Regionalni dnevnik pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing., iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, prenosi HRT.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.