VAR u službi jednog kluba

20.02.2022. 11:43:00

1.HNL je ove godine jako zanimljiva liga koja vraća publiku na stadione jer nikada nije bila tako napeto i neizvjesno.

Čak četiri kluba Dinamo, Osijek, Hajduk i Rijeka su klubovi koji se bore za titulu. Nakon dominacije Dinama koja je započela u sezoni 2005/2006 i koja traje do danas, a samo nakratko prekinuta u sezoni 2016/2017 kada je Rijeka na krilima predsjednika D. Miškovića koji je donio privatan novac ali i strpljenje za trenera Matjaža Keka osvojila svoj prvi povijesni naslov prvaka. Sve ostale sezone Dinamo je to rješavao vrlo lako i vrlo rano sa velikom bodovnom razlikom. Znači ovo što se dešava ove sezone donosi veliku neizvjesnost i bilo bi to tako da se VAR tehnologija koristi onako kako je i zamišljena.

Na početku sezone Dinamo se susretao sa raznoraznim problemima i okupiran nastupom prvo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a nakon ispadanja od Sherifa iz Tiraspola završio u Euro ligi gdje je u jednoj teškoj grupi završio na drugom mjestu i treći puta u četri sezone dočekao euro proljeće. Osijek sa najboljim Hrvatskim trenerom Nenadom Bjelicom bio je i od početka sezone označen kao veliki rival Dinamu. Rijeka je opet složila solidnu ekipu i vođena vrlo dobrim trenerom Goranom Tomićem jako je dobro ušla u prvenstvo i na kraju jesenskom dijela bila bodovno poravnata sa Dinamom i Osijekom.

Predsjedničko mjesto u Hajduku krajem listopada 2020 preuzeo je Dubrovčanin Lukša Jakobušić koji je odma po stupanju na funkciju najavio borbu za titulu prvaka. Među prvim potezima je bila smjena u sportskom segmentu i dovođenje Litvanca Mindaugasa Nikoličiusa koji je već dokazao u Gorici kao vrlo sposoban sportski direktor. Na polusezoni dovode trenera iz Italije Paola Tramezzania koji je usprkos velikom bodovnom zaostatkom uspijeva u zadnjem kolu dovesti klub u kvalifikacije za novo osnovanu konferencijsku ligu. Trener je opet promijenjen i doveden Šveđanin Jens Gustafsson koji je u prvom kolu kvalifikacija ispao od Tobola iz Kazahstana, a u prvenstvu nije briljirao usprkos pojačanjima koja su mu dovedena te je početkom studenog smijenjen i doveden Litvanac Valdas Dambrauskas sa kojim je Nikoličius već surađivao u Gorici. I ima jako dobar start te polusezonu zaostaje samo 5 bodova za vodećom trojkom s tim da Hajduk i Dinamo imaju utakmicu manje koja je odgođena u prvom dijelu sezone, a trebala se odigrati na Poljudu.

Od samog početka mandata Lukše Jakobušića on je vršio pritisak na suce provlačenjem priče da suci često sude protiv Hajduka iako su stručnjaci zaključili da je u sezoni 2020/2021 Hajduk imao najbolje suđenje, a Dinamo za koga se tvrdilo da je privilegiran bio je najoštečeniji klub prošle sezone. Kako je Dambrauskas dobro startao i slavio i na Maksimiru protiv Dinama u Splitu su porasli apetiti i žele titulu svim silama već ove sezone. Sada već Jakobušić izjavljuje javno kako je zvao šefa sudaca Brunu Marića i rekao mu da je njegov uspjeh što nije imao njegov broj, a Marićev neuspjeh što ga je sad nabavio. Marić je došao na to mjesto umjesto Ante Kulušića koji je smijenjen kad su javno ustali Rijeka i Dinamo zbog konstantnih očitih pogreška VAR sustava na njihovu štetu.
I tu dolazimo na početak priče. 21. kolom započeo je drugi dio prvenstva i već u prvoj utakmici u Šibeniku dosuđena su dva penala za Hajduk. U 22. kolu Hajduk gostuje u Velikoj Gorici i naravno opet je dosuđen penal za Hajduk. 23. kolo Hajduk je domaćin Slaven Belupu i naravno utakmica ne može završiti bez penala za Hajduk. 24. kolo Hajduk gostuje u Zagrebu protiv Hrvatskog Dragovoljca ponovo ovoga puta dva penala. Od svih dosuđenih samo su prvi protiv Dragovoljca te penal protiv S. Belupa bili očiti dok su svi ostali bili u najmanju ruku smiješni.

Za to vrijeme u 21. kolu Dinamu nije sviran očit prekršaj u šesnaestercu nakon faula nad Andrićem. U Puli 22. kolo sudac prvo dosuđuje penal nakon prekršaja nad Petkovićem ali ga na intervenciju VAR sobe poništava iako je sam bio na dva metra i siguran u svoju odluku. U 23. kolu protiv Gorice ne svira očit prekršaj nad Bočkajom u šesnaestercu te oštečuje Dinamo. U 23.kolu u Osijeku koji igra protiv Rijeka ne svira očiti penal za Osijek nakon što igrača Rijeke u svom šesnaestercu pogađa lopta u ruku.

Kad bi nabrajali sve sporne situacije trebalo bi nam puno više vremena i prostora. VAR tehnologija je nešto izvrsno što se dogodilo u nogometu ali postoji jedna velika manjkavost ne sustava nego primjene. Kad se radi u korist Hajduka uvijek se aktivira i kad treba i kad nebi smio, a kad se radi protiv njih najčešće se ni ne pregledava snimka. Isto tako kad je na štetu Dinama, Rijeke i Osijeka najčešće se ni ne oglasi. U opravdavanju svih tih situacija je zadužen u emisiji posvećenoj 1.HNL sudac Marijo Strahonja koji je uvijek siguran u odluke sudaca kad se radi o Hajduku, a u svim ostalim situacijama priča o nedovoljnom intenzitetu kontakta, prirodnom ili neprirodnom položaju ruke ili namjeri odnosno ne namjeri igranja rukom ili u najgorem slučaju slobodnom sudačkom uvjerenju.
Volio bi da čitatelji pogledaju navodni prekršaj za drugi penal Hajduka protiv Hrvatskog Dragovoljca i sve će im biti jasno. Jedva čekam eksperta Strahonju šta će sada reći.

Nitko neće imati ništa protiv toga da Hajduk osvoji titulu prvaka ali na zelenom terenu, a ne u VAR sobi.

Izvor: Nacionalno.hr

Izvorni autor: Dalibor Veseljak/Foto: Dalibor Veseljak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.