Varga istražiteljima govorio o Brkiću, Karamarku i Todoriću: Tko mu je i za što plaćao

26.11.2018. 09:53:12

Jutarnji list objavio je dijelove istražnog iskaza uhićenog informatičara Franje Varge koji se od uhićenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru, a u kojem osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem govori i o suradnji s bivšem šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i Ivicom Todorićem.

U iskazu istražiteljima koji su ga ispitivali zbog sumnje da je izradom lažnih SMS-ova u slučaju Mamić odgovoran za sprječavanje dokazivanja Varga je, među ostalim, kazao da je suradnik FBI, ali i Karamarkov čovjek od povjerenja. Za Karamarka je, navodno, “pisao dio programa HDZ-a”, “vodio neke istrage vezene za članove HDZ-a”, a dao mu je i “dokaze” da je HDZ zbog APISA na izborima “zakinut za nekoliko mandata”. Zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću Varga je, kako je kazao, istraživao “jednu njemu blisku osobu”, a kazao je i da mu je pomogao “da mu ne oduzmu diplomu” istraživši profesore koji su odlučivali o Brkićvu slučaju plagiranja diplomskog rada i na e-mail im poslao “rezultate te istrage”. Kazao je i da ga je savjetnik predsjednice Republike Vlado Galić tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ali i da je preko servera uputio prijetio bivšoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković kako bi tijelo kojem je bila na čelu odlučila protiv Karamarka. Varga je kazao da je novac koji je dobio od Mamića u aferi SMS utrošio na kuću, ali da ga je Todorić sam angažirao, dok je on lagao da je napravio naručeno, a zapravo je cijelo vrijeme igrao kompjuterske igrice. Brkićevog kuma, koji je također u istražnom zatvoru jer je Vargi dojavio da je pod mjerana, Blaža Curića, opisao je kao čovjeka za vezu sa Zagrebom. Bivšega policijskog informatičara Vargu sumnjiči se da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu. Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku. Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.