Važno upozorenje HZMO-a: 'Ne bacajte radne knjižice'

09.09.2013. 11:47:30

Od 1. srpnja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju radne knjižice otišle su u povijest, a zamijenila ih je elektronička evidencija zaposlenih.

Mnogima su već poslodavci vratili stare knjižice, a da ih ipak valja sačuvati, poručuju iz Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje. ''Stara, papirnata radna knjižica i dalje je javna isprava kojom se dokazuje radni status do 30. lipnja 2013. Svakako treba upozoriti građane da ne bacaju radnu knjižicu i da ju ne uništavaju, već sačuvaju kako bi u konačnici, u nekoj budućnosti temeljem nje mogli ostvariti neko pravo'', pojašnjava glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović. Kao zamjena za radnu knjižicu, podsjeća, od 1. srpnja uvedena je elektronička evidencija. Zavod na taj način osigurava razmjenu podataka o radnopravnom statusu i o istom izdaje potvrde. Podaci su dostupni preko stranica Zavoda www.mirovinsko.hr uz korisničko ime i lozinku koje je moguće dobiti osobno u svim područnim službama i uredima HZMO-a uz predočenje osobne iskaznice. To je važno, jer na taj način korisnik ima pristup vlastitim podacima, a također može sam napraviti potvrdu o ranijem i aktualnom radnom statusu.

Izvadite korisničko ime i lozinku

"Dakle, radi se o dva posebna broja na potvrdi, čijim se ukucavanjem na stranici može dobiti identična potvrda u elektroničkom obliku i na taj način provjeriti da je ta otisnuta varijanta identična onoj pravoj koju Zavod izdaje. Naravno, potvrdu je moguće dobiti i osobno u svim područnim službama i uredima'', napominje glasnogovornik HZMO-a. Radne knjižice, dakle, valja spremiti na sigurno te u Zavodu izvaditi korisničko ime i lozinku. Nakon 24 sata od izdavanja, preko službenih stranica može se ući u evidenciju i vidjeti svoje podatke. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: