Velika grobnica kod Prijedora još krije točan broj žrtava

11.09.2013. 18:26:08

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako se još uvijek provode iskapanja čiji je cilj utvrditi prave razmjere masovne grobnice u mjestu Tomašica kod Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni za koju se vjeruje da krije tijela velikog broja Bošnjaka i Hrvata koje su ubili vojska i policija bosanskih Srba.Kako je navedeno u priopćenju Tužiteljstva BiH, novootkrivena grobnica jedna je od najvećih na području Bosanske krajine, no još uvijek se ne može sa sigurnošću govoriti o njenim dimenzijama. Nakon iskapanja započetih prošlog tjedna izvjesno je samo kako je ona s jedne strane duga najmanje deset metara. Trenutačno se provode radovi čiji je cilj osigurati pristup antropolozima i početi proces iskapanja posmrtnih ostataka. Tijekom dosadašnjih radova na toj lokaciji su pronađeni tragovi rada strojeva što ukazuje na to da su žrtve iz te grobnice premještane u neku drugu, najvjerojatnije u grobnicu Jakarina kosa. U grobnici, čije su postojanje otkrili neki od bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, tijela su bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u ljeto 1992. godine Grobnica je svih proteklih godina bila skrivena naknadno nanesenim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara u kojemu su nagomilani posmrtni ostaci. Prema prvim vizualnim procjenama, u ovoj masovnoj grobnici zakopano je više desetaka žrtava, a točan broj i identitet žrtava će biti utvrđen detaljnim iskapanjima i utvrđivanjem identiteta uz pomoć raspoloživih forenzičkih metoda. Na području Prijedora tijekom rata ubijeno je više od tri tisuće Bošnjaka i Hrvata, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 900 žrtava.
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.