Veljko Džakula: Uvođenje ćirilice prvo u Vukovar je Milanovićeva i Pupovčeva provokacija

26.08.2015. 15:41:41

‘TREBA JE PRVO UVESTI TAMO GDJE JE SDSS NA VLASTI’ Veljko Džakula: Uvođenje ćirilice prvo u Vukovar je Milanovićeva i Pupovčeva provokacija s ciljem iritiranja hrvatske desnice Predsjednik Srpskog demokratskog foruma, Veljko Džakula, komentirao je situaciju s dvojezičnim pločama u Vukovaru. “Vukovar je mjesto najvećeg ratnog stradavanja i patnje, a kada se dvojezičnost u svoj svojoj punini pokušava prvo uvesti ondje, onda je to Milanovićeva i Pupovčeva provokacija s ciljem iritiranja hrvatske desnice i, posljedično, antagoniziranja političke scene na međunacionalnim, a ne svjetonazorskim pitanjima”, kaže Džakula, navodi SBplus. Dalje dodaje da zbog toga “posebna odgovornost leži na nositeljima izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave u kojima srpska nacionalna manjina ostvaruje zakonsko pravo na dvojezičnost, odnosno na ravnopravnu službenu upotrebu vlastitog jezika i pisma – u 21 općini dva grada”. “Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici općina trebaju zauzeti proaktivniju ulogu u promicanju pune dvojezičnosti, pogotovo iz razloga što su dužni provoditi zakone Republike Hrvatske bez selektivnog pristupa. Naročito je to moguće u 15 jedinica lokalne samouprave u kojima SDSS obnaša vlast (plus jedna SDP) i ima sve mehanizme provođenja pune dvojezičnosti u svojim rukama. Međutim, zbog vlastitog oportunizma i/li nesposobnosti to ne čine u punom obujmu. Upravo zbog te činjenice, potrebno je insistirati neka Srbi, u cijelosti (dvojezični dokumenti, materijali za sjednice Općinskog vijeća, nazivi svih tvrtki i ulica…) provedu zakonske standarde vezane za dvojezičnost u onim općinama u kojima sami obnašaju vlast, a potom neka traže poštovanje zakona i u Vukovaru. A ne obrnuto”, kaže Džakula. Činjenično stanje, znači gdje i u kojem obujmu Srbi u Hrvatskoj upravljaju lokalnom samoupravom vidljivo je iz popisa Općina i gradova, koji popis predsjednik Srpskog demokratskog foruma prilaže kao argument svojim stavovima možete naći OVDJE.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.