VETERANI 1. BOJNE 4.GBR ZNG OBILJEŽILA 24. GODIŠNJICU OBRANE ZADRA

05.10.2015. 12:44:53

VETERANI 1. BOJNE 4.GBR ZNG NA ZADARSKOJ PLOČI I DRAČEVCU ZAJEDNO SA SUBORCIMA S PLOČE OBILJEŽILA 24. GODIŠNJICU OBRANE ZADRA U nedjelju 4.10. grupa veterana 1. bojne 4. brigade ZNG – sudionika odlučujućih borbi za obranu grada Zadra odazvala se pozivu suboraca iz prigradskog naselja Ploča te je sudjelovala u obilježavanju 24. godišnjice odlučne bitke za grad Zadar. Datum se preklapa sa slavljem Gospe od Ružarija koje vuče korjene još od bitke kod Lepanta, pa je svečanost otpočela svetom misom u prepunoj mjesnoj crkvi uz nazočnost gospodina Božidara Kalmete, gradonačelnika Zadra, mnoštva mještana Ploče, skupine veterana 4. brigade i naselja Ploče kao i veterana Zadarskog kraja.
unnamed (5)
unnamed
unnamed (9)
Novi svećenik na Ploči don. Gašpar Dadić je u prigodnoj propovijedi toplim riječima pozdravio sudionike Domovinskog rata u svjetlu duge povijesti borbe za slobodu Hrvatskog naroda. Nakon mise održana je i procesija kroz mjesto Ploča gdje su, kao i tijekom mise, poseban ton tom događaju dali crkveni zbor te poveća skupina djece s košarama cvijeća.
082
076
098
104
Veterani 4. br ZNG su nakon toga zajedno sa suborcima s Ploče kao i svake godine do sada položili vijenac i cvijeće te su zapalili svijeće na centralnom križu u sklopu mjesnog groblja uz prigodnu riječ don Gašpara te su obišli mjesta pogibije suboraca na Ploči i susjednom naselju Dračevac. Nakon toga sudionici su se kratko zadržali na prigodnom domijenku u organizaciji Mjesnog odbora i grada Zadra, a zatim su druženje nastavili već tradicionalnim ručkom u mjesnom ugostiteljskom objektu uz srdačno gostoprimstvo vlasnika i njegove supruge.
192
195
194
198
199
201
204
207
181
185
208
211
212
213
215
225
218
226
227
187
Ovo obilježavanje godišnjice obrane Zadra u kojem su sudjelovali veterani 1. bojne 4. br ZNG već je postalo tradicionalno i prvenstveno je vezano za aktivnosti od napada iz smjerova brda Križ, Babin Duba i Crnog dana 5. listopada 1991. pri čemu su velika razaranja podnijeli stanovnici Ploče i Dračevca. Pripadnici 1. bojne 4. br ZNG kao nositelji obrane na tom smjeru zajedno s mještanima podnijeli su veliki teret višednevnih borbi, a u bliskoj borbi s neprijateljem uništen je i jedan tenk koji je već bio ušao među prve kuće na Dračevcu. Bojna je pored toga već sljedećeg dana raširila zonu obrane sve do naselja Bokanjac te je držala obranu dok je na položajima nije zamijenila novoformirana Zadarska bojna. Svečanost se ove godine dijelom preklopila s višednevnim aktivnostima koje je planirao grad Zadar povodom obilježavanja odsudne obrane u listopadu 1991. pa su se veterani iz 4. brigade sreli s udrugama proizišlim iz Domovinskog rata Zadarske županije koje su u sklopu svojih aktivnosti pješice prošli crtu obrane grada te su imali prigodni domjenak u naselju Ploča. Grad planira centralnu svečanost s polaganjem vijenaca kod križa održati u utorak 6.10. a pozivnicu je gradonačelnik Kalmeta uputio i veteranima 4. br ZNG koji će se pozivu rado odazvati. 24 godišnjica obrane Dračevac-Ploča

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.