VIDEO Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali preko mosta u BiH

01.05.2021. 15:57:00

OPERACIJA BLJESAK U samo pet minuta u kompiliranoj snimci koju je objavio MORH vidi se kako su četnici potučeni do nogu u samo 31 sat. Prvoga dana u Bosnu je zbrisao i zapovjednik četničkog korpusa. 

Operacija 'Bljesak' bila je vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995. godine kad su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije i potukle srbočetničku vojsku potpomognutu pripadnicima JNA. Za samo 31 sat hrvatski vojnici i policija oslobodili su oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao velikosrpski agresor i uspostavili nadzor nad autocestom A3.

Pogledajte video: Operacija Bljesak objašnjena u 5 minuta

Već prvi dan hrvatske snage stigle su nadomak Okučana i ušle u Jasenovac. Srbi su na tom području imali tri lake brigade s oko 4000 ljudi. Bježali su u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške.
Operacija Bljesak: Munjevitom akcijom oslobodili teritorij

Prvoga dana u Bosnu je pobjegao i zapovjednik korpusa, a zajedno s vojskom bježalo je i srpsko stanovništvo. U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca.

U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.
Srpski gubici procijenjeni su na oko 350 do 450 mrtvih te oko 1000 do 1200 ranjenih. Zarobljeno je oko 1500 Srba. 

Akcija 'Bljesak' bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije 'Otkos' 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Četnici su kao odgovor na Bljesak kukavički raketirali hrvatske gradove.

Zagreb su gađali zabranjenim kasetnim bombama, tzv. 'zvončićima', a Karlovac i Sisak granatama. Kasetne bombe zabranjene su u većini zemalja 2010. godine.

Izvor: 24sata.hr

Izvorni autor: Marko Šnidarić/Foto: MORH/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.