VIDEO, FOTO: DETALJI STRAVIČNE EKSPLOZIJE KOD KARLOVCA Paklena naprava ubila čovjeka koji ju je postavljao pod kamion

17.01.2020. 15:45:00

Snažna detonacija, koja je oko 2,55 sati snažno odjenula u Popoviću Brdu, karlovačkom prigradskom naselju, u jedinstvenom je kamionu Mercedes 914 Milana Basare ispod kojeg je očito bila postavljena. Oštetila je i krovište svojih kuća, a na više objekata uokolo 200 metara naselja bilo je prozorsko staklo.

Na mjestu nesreće smrtno je stradala jedna muška osoba. Sasvim je izvješteno da je riječ o počiniteljskim kaznenim djelima, odnosno čovjek koji je u noći i ostao eksplozivno sredstvo, ali da bi trebao potvrditi istragu u kojoj će ključnu riječ imati stručnjaci Centra za forenzičku istragu "Ivan Vučetić" iz Zagreba. Identitet preminulog sasvim sigurno neće moći utvrditi fizičkim prepoznavanjem jer je tijelo od detonacija neprivedeno, svjedoci kažu i neosporni, te će se tajne procedure također rješavati forenzikom.

Policija je o eksploziji izvijestila u 5.10 sati, javivši medijima kako je zbog nesreće za spreman promet zatvorene županijske ceste kroz Popovića Brdo će biti u jutarnjim satima na mjestu rada raditi očevid. Ubrzo je na mjestu događaja s policijom stigao vlasnik kuće koji trenutačno živi u svojoj drugoj kući u Slunjskim Moravcima, sedam kilometara dalje. Zajedno ste vidjeli ljudske ostatke. Tada je postalo jasno da će posljedice eksplozije biti samo materijalne, neće imati svoju žrtvu. Policija je trakama ogradila vrlo širok prostor koji će istraživati ​​jer su krhotine prouzročene detonacijom razletjele uokrug. Samo kabina kamiona odletjela je na polje udaljeno oko 80 metara.

On misli da se radi o tijelu "minera", čovjeka koji mu je htio dići u zrak kamion, ali je pritom stradao. Kaže da nema neprijatelja i ne pada mu na pamet tko bi imao motiv i bio kadar učiniti takvo što.

- Ne bavim se prijevozništvom, imao sam kamion za svoje potrebe, bavim se poljoprivredom i drvima, i tako, ništa posebno - kaže Basara, dodajući da ne osjeća strah.

Njegov susjed Zoran Egonjić, koji je također ostao bez stakala na kući, izletio je van nakon eksplozije.

- To je bila strašna detonacija i eksplozija. Ne znam od čega, ali nikada nisam čuo da je nešto tako jako streslo. Očito to nije očekivao ni taj koji je to postavljao - priča Egonjić.

Ni on ne zna tko bi želio nauditi njegovom susjedu.

- Ma on je čovjek na svojem mjestu, treba ga tražit takvoga, ako hoćeš jedi, ako hoćeš pij, ljudina prava, nije to zaslužio i ne znam tko bi imao razloga takvo nešto napšraviti. Danas je došlo vrijeme, ako ti se netko ne sviđa vadi se Kalašnjikov i postavlja se eksploziv. Nije to dobro - zabrinut je susjed Zoran.

No, dobri poznanici Milana Basare, koji su htjeli ostati anonimni, kažu nam da se bavio švercom drva, a za rad u šumi je angažirao mjesne Rome i Bosance koji su to radili na crno i često bez dogovorenog iznosa novca, pa bi motive trebalo tražiti u takvim njegovim "poslovnim" odnosima.

Na mjesto dogašaja oko 9.45 došli su forenzičari te je narednih sati čitavo naselje ostalo blokirano. Uslijedit će istraga kojom bi trebale biti utvrđene sve okolnosti tragedije.

- Gore smo nešto renovirali pa smo za vrijeme bili ovdje na Popoviću Brdu, ali prije tjedan dana smo se vratili natrag pa tu jutro nije bilo nikoga. Vidiš, kabina se rasula, otkinulo komad krova i fasade, što na dnevnom boravku izbijen. Kod susjeda Marka od detonacija stajao je u 5 do 3. Došao sam tu i vidio noge tog čovjeka, njega nije toliko bacilo, ali ga je još nije pokazalo - kaže nam šokirani Milan Basara.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Mario Pušić/Foto. Robert Frajt/CROPIX

Autor: