Video koji je prošao ispod radara: Zekanović prozvao Jeckov zbog srpskog

15.04.2018. 12:56:51

Zekanović prozvao Jeckov zbog srpskog: 'No hard feelings'; Pupovac: Govorite na hrvatskom da vas razumijemo kao ljudi U moru vijesti oko Istanbulske konvencije, promaknuo nam je sukob zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov jer je opet u Saboru govorila na srpskom jeziku. Za vrijeme rasprave o Istanbulskoj konvenciji neki dan, Jeckov je prozvala Zekanovića. "U nekim vašim medijskim istupima imali smo priliku čuti da su u nekim zemljama koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju, a koje su u našem okruženju, ta rodna ideologija promakla ispod radara. Ako to uzmemo kao mogućnost i opciju, mene zanima šta kažete na činjenicu da je do 11. meseca 2017. godine konvenciju ratifikovalo 17 država članica", rekla je Jeckov i nabrojala države EU koje su je ratificirale. Zekanović je odgovorio. "Uvažena kolegice, upozorio sam kolegu Mrsića da se koristi srpskim jezikom, upozoravam i vas isto, pokušajte se malo truditi govoriti hrvatskim, uplatite sebi neki tečaj, u Hrvatskom saboru govori se hrvatskim jezikom, kao da bi kolega Kajtazi počeo govoriti romski, ili kolege iz IDS-a talijanski. Pokušajte, da se možemo razumjeti, 'no hard feelings', čisto, bila je prilika, pa sam vas upozorio", rekao je i pitao ju je zašto je u zemljama koje je nabrojala porast nasilja nad ženama, poput BiH. Milorad Pupovac tražio je povredu Poslovnika. Vidno se uznemirio, čak je i skinuo naočale prije nego što se obratio. "Predsjedniče, molim vas da upozorite kolegu Zekanovića da konačno progovori na hrvatskom da ga razumijemo kao ljudi", rekao je Pupovac, a nakon što je Jandroković rekao da to nije bila povreda Poslovnika, dodao je da je "ovo što on govori daleko od hrvatskog standarda". Jandroković je Pupovcu dao opomenu, kao i SDP-ovom Darku Pariću, koji je tražio povredu Poslovnika, no rekao je kako je Zekanovićevo obraćanje najbolji dokaz da trebamo Istanbulsku konvenciju. Predsjednik Sabora na kraju je rekao da će on biti taj koji će procjenjivati kako tko govori. "Molim vas da pazite zaista, je ovdje imamo nekoliko zastupnika koji možda ne govore perfektnim hrvatskim jezikom, međutim ja ću reagirati ako bude potrebe, pa vas molim da ne budete vi koji procjenjujete kvalitetu nečijeg izričaja i govora", zaključio je Jandroković. Podsjetimo, Dragana Jeckov je već podigla buru kada je u Saboru govorila na srpskom, o čemu je prvi pisao portal Direktno, što je prema mnogima kršenje hrvatskog Ustava. Raspravu u Saboru pogledajte u videu na vremenskoj oznaci 4:29:10.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.