VIDEO: Kordun - krvavo srce Hrvatske

26.10.2017. 22:02:56

Obilježje velikosrpskoga programa na karlovačko-kordunskome području bilo je osobito veliko zanimanje neprijatelja za Karlovac i Kordun. To je uvjetovano prometnom povezanosti Karlovca s jugom Hrvatske i sa zapadnom Bosnom i Hercegovinom, a osobito blizinom granice sa Slovenijom. U ostvarivanju cilja neprijatelj je računao na snage JNA u Karlovcu i na Kordunu. Tada je JNA imala u Karlovcu 34 vojna objekta (13 vojarna s oko 3000 pripadnika, ostalo su bila skladišta i drugi objekti). Računalo se i na mnogobrojne pobunjenike, građane srpske narodnosti, koji su bili razmjerno dobro politički i vojnički organizirani u tome području. Na poligon Slunj JNA je premjestila Zapovjedništvo 5. vojne oblasti iz Zagreba, a radi lakšega zapovijedanja i organiziranja pobune na Kordunu je ustrojeno i zapovjedništvo tzv. 1. OG neprijateljskih snaga. Procjenjuje se da je do kraja 1991. oko Karlovca i na Kordunu neprijatelj raspolagao s oko 12 000 ljudi. Izovr: nitroplitvice / YouTube [embed]https://www.youtube.com/watch?v=sxro5F2W7D8[/embed]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.