Video: najavljen spektakularni prikaz Legende o Picokima

14.06.2020. 10:26:00

Kako je Ulama– beg rekao - A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime Picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostati će Picoki! Tako je nastala Legenda o Picokima koja živi i danas.

Tokom Picokijade kroz Đurđevac prođe i do 40.000 posjetitelja dok ih je na scenskom prikazu oko 15.000, a preko 2.000 ljudi sudjeluje u organizaciji i održavanju manifestacija.

-Picokijada je kulturni dio naše bogate turističke ponude, a imami i bogatu prirodnu baštinu Đurđevačke pijeske- Hrvatsku Saharu, obronke Bilogore i rijeku Dravu, ali isto tako bitan dio ponude u kontinentalnom turizmu su i domaći proizvodi. Imamo vina iz pustinje, pregrš domaćih proizvoda koje će posjetitelji moći degustirati u Podravinoteci koja objedinjuje sve proizvođače domaćih proizvoda- rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade Željko Lacković.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana koji su ispaljenim picokom u turski tabor, prividom izobilja prevarili silnika Ulama-bega, režirat će je i ove godine, posljednjega vikenda u lipnju, točnije u subotu u 27. lipnja.

-Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti priredbu za pamćenje- rekao je predsjednik Odbora Lacković.

''Zagrmeli so topi ... blesikale se sable ... zadumeli možđari i puške ... Turčin na Grad ... a naši od Grada ... bitka je bila 3 dneva i 3 noći ... nit Turčin nas more zadobiti, nit mi njega pobediti!!! Zastal je silnik Ulama-beg ... ''



    					<div class=

Izvor: djurdjevac.hr

Izvorni autor: Djurdjevac.hr/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.