VIDEO Obljetnica nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde

13.05.2017. 11:22:46

NA DANAŠNJI DAN Neredi su počeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu Na današnji dan, 13. svibnja 1990. obilježava se neodigrana utakmica Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru. Mnogi navijači ovaj dan označavaju početkom Domovinskog rata i raspadom Jugoslavije. U Hrvatskoj su tjedan dana prije toga održani prvi višestranački izbori na kojima je pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom. Oko 3.000 Delija došlo je na utakmicu u Zagreb i nekoliko sati prije susreta na ulicama su trajale tučnjave između njih i BBB-a. No, do pravog kaosa došlo je dolaskom navijača na stadion. Delije tukle samo hrvatske navijače Na južnoj tribini stadiona nalazile su se Delije predvođene Željkom Ražnjatovićem Arkanom, koji je bio na Zvezdinoj klupi kao dio službene delegacije Beograđana. Neredi su počeli kada su beogradski huligani, predvođeni Arkanom krenuli u rušilački pohod na južnoj tribini stadiona nastojeći se probiti do mjesta gdje su bili Bad Blue Boysi. U pohodu su uzvikivali: "Zagreb je Srbija!" i "Ubit ćemo Tuđmana!" Iako malobrojniji, hrvatski navijači nisu pobjegli, stali su pred divljačku hordu iz Beograda i primali batine. Tadašnja milicija nije reagirala pa su BBB-i probili zaštitnu ogradu, utrčali na travnjak i krenuli prema Delijama. Tek tada uključila se milicija i krenula brutalno mlatiti hrvatske navijače, upotrijebivši pendreke, suzavac i vodeni top. U videu možete pogledati što se događalo: Zvonimir Boban - simbol otpora divljanju velikosrpstva Premlaćivanje navijača više nije mogao gledati Zvonimir Boban. Dok se većina igrača obje momčadi povukla u svlačionice, kapetan Dinama krenuo je braniti navijače pri čemu se sukobio s milicijom. Kada ga je jedan od milicajaca udario pendrekom, uzvratio je, a njegov skok na milicajca postao je simbolom otpora tadašnjem divljanju velikosrpstva. Zbog toga je kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik tadašnje Jugoslavije Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji. Refik Ahmetović, milicajac kojeg je Boban udario, kasnije je otkrio da su ga kolege nagovarale da ubije Dinamovog kapetana. Scene su obišle svijet, a čak je i najpoznatija svjetska TV mreža CNN događaj uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. U videu možete pogledati kako Boban udara milicajca:

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.