(VIDEO) OVO HRVATSKA TREBA POGLEDATI

20.11.2017. 16:46:29

(VIDEO) OVO HRVATSKA TREBA POGLEDATI: Dva dana poslije već se zaboravlja Vukovar a upravo tada se dogodila najveća tragedija Tragedija Vukovara nije samo 18. studeni, istina tada je počela ali bi bolji opis dala riječ agonija jer onaj najgori dio okupacije Vukovara tek je počimao. Od 18. studenog izredali su se najgori zločini, od silovanja, masovnih ubojstava pa do pljačke i paleži. Vrhunac tog krvničkog pira dogodio se na današnji dan 20. studenog 1991.
U noći s 20. na 21. studeni 1991. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili su na Ovčari u blizini Vukovara najveći pokolj u Domovinskom ratu. Padom Vukovara, obični hrvatski civili grada sklonili su se u vukovarskoj bolnici te su, zadjedno sa tamošnjim pacijetnima vjerovali da će biti sigurno evakuirani pod nadzorom međunarodnih promatrača. Međutim, kada je srpska vojska stigla do bolnice, nastala je kaotična situacija jer su vojnici upali u instituciju i postali agresivni prema ranjenicima. Srpska vojska deportirala je tristotinjak prebivatelja bolnice u autobusima do logora Ovčara. Logor Ovčara bio je otvoren u listopadu 1991. godine na mjestu nekadašnje VUPIK-ove frame. Razulareni, pijani uniformirani pripadnici Teritorijalne obrana, JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih), četnici, šešeljevci, arkanovci i drugi činili su strahote u logoru, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike. Zarobljenici su na kraju odvedeni na strijeljanja. Konačan broj žrtava nije poznat, no smatra se da je te noći ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika. Među njima bili su i francuski ratni dobrovoljac Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević, ali i tri žene od kojih je jedna bila u 7. mjesecu trudnoće.
DIJELITE DA SE NIKADA NE ZABORAVI

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.