[VIDEO] Pogledajte simulaciju širenja valova nakon potresa u Petrinji: Zagreb se tresao preko minutu; vidi se i zašto je u Zaprešiću bilo mnogo štete iako je daleko od epicentra

29.01.2021. 12:05:00

Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavio je simulaciju potresne trešnje petrinjskog potresa magnitude 6,4 29. prosinca 2020. Ova simulacija napravljena je u sklopu istraživačkog rada doktorandice Helene Latečki, pod vodstvom doc. dr. sc. Josipa Stipčevića s PMF-a i u suradnji s dr. sc. Irenom Molinari s Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) iz Italije.

Video prikazuje rezultate simulacije vertikalne komponente brzine gibanja tla u petrinjskom potresu koji se dogodio 29. prosinca 2020. u 12.19, magnitude 6,4 po Richteru. Za simulaciju je korišten novi 3D model brzina i gustoća za područje središnje Hrvatske te pojednostavljeni točkasti model izvora potresa. 

Premda preliminarni, rezultati jasno pokazuju u kolikoj mjeri struktura tla nekog područja utječe na kompleksnost rasprostiranja potresnih valova te efekte pojačanja i produljenja trešnje. Tako, primjerice, u dolinama valovi ostaju zarobljeni u mekšim sedimentnim naslagama, između površine i čvrste stijenske mase u podlozi. Uslijed toga dolazi do produljenja trajanja trešnje i povećanja amplitude valova (npr. Zagreb se tresao nešto dulje od minute!).

S druge strane, u gorskim područjima, gdje stijene dolaze do površine, može se vidjeti brz prolazak valne fronte te slabija i kraća trešnja. Zanimljivo je uočiti da na nekim dijelovima dolazi do kanaliziranja valova (npr. Zaprešić) te se time također povećava intenzitet potresa iako je područje relativno daleko od epicentra.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: V.P.P./Foto: Geofizički zavod/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.