(VIDEO) SJEĆATE LI SE? Kako je uhićen general Gotovina prije 12 godina

07.12.2017. 20:43:45

NA DANAŠNJI DAN Prije dvanaest godina, 7. prosinca 2005. godine, general Ante Gotovina je nakon više od četiri godine bijega od haškog tužiteljstva uhićen za vrijeme večere u hotelu Bitacora u Playa de las Americas, smještenom na južnom dijelu Tenerifa. Nekoliko dana prije samoga uhićenja, stigao je na Tenerife u pratnji australskog Hrvata Joze Grgića ‘Jablana’. Kada su se navečer spustili u restoran hotela Bitácora u kojem je general tih dana prebivao, u 21.10 prišlo im je 8 službenika španjolske policije i uhitilo ih. Grgić je nakon nekoliko sati pušten, a Gotovina je prebačen u španjolski zatvor Soto del Real, 40-ak km od Madrida. Gotovina je 9. prosinca prebačen u UN-ov zatvor u Scheveningenu (Nizozemska), gdje je smješten i čekao početak suđenja. Hotel u kojem je general Gotovina uhićen, odjedanput je doživio turistički boom, ali je ujedno postao i pravo mjesto hodočašća za Hrvate. Počelo dolaziti puno Hrvata, neki su htjeli popiti isto ono vino kojim su poslužili hrvatskog generala, a osoblje je imalo i veći broj upita za stol za kojim je Gotovina sjedio kao i za sobu u kojoj je odsjeo. Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u vrijeme uhićenja nalazila se u Beogradu, gdje je slavodobitno objavila vijest o uhićenju Ante Gotovine. “Želim vam samo priopćiti dobru vijest koju sam dobila prije sat vremena: Ante Gotovina uhićen je prošle noći na Kanarskim otocima i bit će uskoro prebačen u Haag. To je za nas jako dobra vijest”, likovala je haška tužiteljica iz Beograda. Zadovoljenje pravde trebalo je čekati do trenutka kada je general Gotovina, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine te je ponovno, nakon više od 11 godina, opet postao slobodan čovjek. General Gotovina nakon 11 godina bijega nije pokazao niti bijes, niti gorčinu zbog godina života koji su mu ‘haški lovci’ nepovratno potratili. Na iznenađenje mnogih s pozornice tijekom dočeka na Trgu bana Jelačića u Zagrebu odaslao je poruke mira, ljubavi i prijateljstva te kazao: “Ovo je točka na i. Rat pripada prošlosti. Okrenimo se svi zajedno budućnosti!”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.