Vlada Federacije BiH odbija ultimatume branitelja, nema novaca za nerealne zahtjeve

24.06.2017. 17:29:40

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u subotu je zaključila kako ne može ispuniti zahtjeve različitih udruga bivših branitelja koje su se ujedinile oko zahtjeva za povećanjem sredstava koja se već izdvajaju za njihove naknade jer je procijenjeno kako bi u tom slučaju čak dvije trećine proračuna tog entiteta bilo utrošeno za te svrhe. "U Federaciji BiH se 570 milijuna konvertibilnih maraka (291,5 milijuna eura) trenutno izdvaja za boračke kategorije a ispunjavanjem njihovih zahtjeva bilo bi neophodno izdvojiti dodatnih 770 milijuna KM (393,8 milijuna eura). To bi značilo da se dvije trećine proračuna izdvaja za ove namjene", kazao je novinarima uSarajevu entitetski premijer Fadil Novalić nakon sjednice vlade na kojoj se raspravljalo o zahtjevima bivših branitelja. Njih nekoliko desetaka već desetak dana prosvjeduju pred sjedištem vlade FBiH u Sarajevu. Traže da se svim bivšim pripadnicima postrojbi Armije BiH i HVO-a zakonom regulira status i da svatko od njih dobije pravo na mjesečnu naknadnu u iznosu od 326 KM (166 eura). Novalić je kazao kako su takvi zahtjevi potpuno nerelani. "O tome bi se moralo pitati i sve druge na koje bi takve odluke utjecale", kazao je Novalić. Procjena je vlade kako bi ispunjavanje braniteljskih zahtjeva ugrozilo druge kategorije poput umirovljenika. Ministarstvo branitelja Federacije BiH ima registar korisnika različitih novčanih izdvajanja za bivše vojnike i članove obitelji poginulih u ratu u kojemu su imena 95 tisuća osoba, od kojih su gotovo polovica ratni vojni invalidi. Njihove interese istodobno zastupa čak 1600 različitih udruga a one stalno i uglavnom bez međusobne koordinacije ističu uvijek nove zahtjeve za potporom. U vladi sada pokušavaju uvjeriti sve te udruge da se ujedine ili koordiniraju svoj rad kako bi se imalo s kim pregovarati. Istodobno je cilj urediti jedinstveni registrar branitelja kako bi se točno znalo tko ima pravo na takav status i naknade koje iz toga proistječu. Iako razmjerno siromašna, BiH je na glasu kao država u regiji koja najviše izdvaja za zbrinjavanje razvojačenih branitelja te članova obitelji poginulih i nestalih.H

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.