Vojnom invalidu ni krivom ni dužnom blokirali račun: 'Eto kako država guli ljude da bi uhljebima dala plaće...'

25.05.2016. 09:55:44

- Možda će se nekome činiti "neš' ti stvari", ali kad ti blokiraju račun, nije čoviku baš svejedno, pogotovo ako znaš da ništa nisi kriv, da ništa nisi pogrišija - prepričava nam ratni vojni invalid Slobodan Brković iz Kljaka, koji je ni kriv ni dužan postao žrtva ovrhe Općinskog suda u Splitu, i to za neplaćenu sudsku pristojbu koju rješenjem tog istog suda nije ni trebao platiti! Dakle, Brković je podnio tužbu u imovinskopravnom sporu protiv druge osobe te mu je 23. siječnja 2015. godine Općinski sud u Splitu izdao rješenje u kojem mu se nalaže da u roku od 8 dana po primitku rješenja mora podmiriti 400 kuna koliko iznosi sudska pristojba za tužbu. U tom rješenju stoji i da će se, ako to ne napravi, FINA-i naložiti da provede ovrhu u korist državnog proračuna.
'A onda sam krajem četvrtog miseca ove godine, dakle skoro godinu dana nakon šta su odlučili da ne moram platiti, došao na pumpu uliti gorivo. Dajem čoviku karticu, kad ono ništa, ne može se njome platiti. Srića da sam ima gotovine, pa sam platija račun i računam da je to greška. Otiša sam onda i u dućan i opet isti problem i opet računam da je greška. I onda kad sam na bankomatu iša vidit stanje - šok!, prisjeća se Brković.
Ajme nama No, Slobodan je podnio prigovor na tu odluku o plaćanju pristojbe te je isti sud uvažio njegov prigovor i ukinuo rješenje o pristojbi i to zato što je Brković dostavio dokument u kojemu stoji da je ratni vojni invalid te je predložio da ga se temeljem zakona oslobodi plaćanja pristojbe. I tako, rješenje po rješenje, Brković je i "zaboravio" na to računajući da više ne mora brinuti o tih 400 kuna. - A onda sam krajem četvrtog miseca ove godine, dakle skoro godinu dana nakon šta su odlučili da ne moram platiti, došao na pumpu uliti gorivo. Dajem čoviku karticu, kad ono ništa, ne može se njome platiti. Srića da sam ima gotovine, pa sam platija račun i računam da je to greška. Otiša sam onda i u dućan i opet isti problem i opet računam da je greška. I onda kad sam na bankomatu iša vidit stanje - šok! Kartica blokirana, niti sam zna zašto, ni kako. U banci su mi rekli da je FINA blokirala, a oni su mi napokon razjasnili da je to po nalogu splitskog suda zbog te pristojbe. I tad mi ništa nije bilo jasno, pa kako, zar nisam oslobođen toga! E, ali nitko te ništa ne pita, pa sam mora platit tih 400 kuna da mi se odblokira račun. I još sam mora FINA-i dat 175 kuna kao naknadu za prisilnu naplatu i još 20 kuna da mi pošalju papire - govori nam Brković i dodaje da je sreća što je imao novca platiti ono što nije trebao. I usprkos tome njegov je račun bio u blokadi gotovo 20 dana. - Zamisli šta bi bilo da nisam ima, koliko dugo bi mi račun bija blokiran, ne bi moga pokrivat troškove, upa bi u dužničko ropstvo. I sad moram opet priko odvjetnika dati zahtjev da mi sud vrati tih 400 kuna, a pitanje je kad ću ih dobiti natrag. E, ali ovih 195 kuna šta sam da FINI, s tim se mogu pozdravit, to mi neće vratit. I eto kako država "guli" ljude, zarađuju na nama, da bi tamo neki uhljebi koji ne znaju svoj posa i ne znaju čitati vlastita rješenja mogli primati plaću. Ajme ti ga nama, šta ću drugo reći - zaključuje Brković.
Dug građana iznosi 37 milijardi kuna U pismu poslanom prije mjesec dana predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, Udruga "Blokirani", među ostalim, upozorava da je u Hrvatskoj 2010. godine bilo tek 25.000 blokiranih građana. Njihov je dug tada iznosio 6 milijardi kuna. Šest godina poslije, u blokadi je čak 325. 000 građana, a njihov dug iznosi 37 milijardi kuna i on, tvrde u Udruzi, "raste apsolutnim, nezaustavljivim rastom od pola milijarde na mjesec".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.