Vremenska prognoza: Stiže nova kiša!

29.05.2013. 09:31:38

Kad je posrijedi prosudba o ovogodišnjem svibnju, lako bi vas mogli prevariti dojmovi. Zbog toga što je pri svršetku donio svježinu i nepriličan gorski snijeg, mogli bismo zaboraviti da je počeo ljetnom vrućinom. Zato će vas možda iznenaditi što je kao cjelina zaslužio statističku ocjenu 'prosječno topao' ili čak malo topliji od prosjeka. >> Vremenska prognoza Naposlijetku, to je ocjena i cijelog proljeća, makar je ožujak bio hladan, travanj topao, a svibanj - neobičan. Kiše, međutim, bilo je obilno. Vremenske karte ne daju naslutiti zamjetno proljepšanje ni na početku klimatološkog ljeta. Kratkotrajan boravak slabašne anticiklone završit će se novim prodorom vlažnog i svježeg oceanskog zraka uz prisutnost postojanog ciklonskog vrtloga. Treba izdržati do neizbježnog boljitka. Meteorolozi, naime, ustrajno najavljuju suho i vrlo toplo ljeto! Sutrašnje jutro u Dalmaciji bit će malo oblačno, a drugdje oblačnije. Najtoplije u Dalmaciji, a najhladnije u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab, bez smetnje prometu. U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji prijepodne djelomice sunčano, a zatim naoblačenje, pa se na zapadu u drugome dijelu dana očekuje nova kiša ili pljuskovi. Zatopljet će, pa će u Slavoniji popodnevna temperatura zamalo dosegnuti 25 Celzijevih stupnjeva. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i južnjak. U Istri, na Kvarneru, u Gorskom kotaru i Lici najprije djelomice sunčano, a zatim jako naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Bit će malo toplije nego danas, a uz to će zapuhati umjeren jugozapadnjak, pa zapadnjak i sjeverozapadnjak. Sutra u Dalmaciji pretežito sunčano i ugodno toplo. Samo u Zagori potkraj dana mjestimice malo kiše ili pljuskovi. Nakon današnjeg juga zapuhat će jugozapadnjak. U kopnenoj će Hrvatskoj potkraj ovoga tjedna vrijeme biti vrlo promjenjivo. Gotovo svakodnevno može biti barem malo kiše ili popodnevnih pljuskova s grmljavinom. Temperatura će se najprije sniziti, a tijekom vikenda uz sunčanije vrijeme malo povisiti. I na Jadranu će se nastaviti promjenjivo vrijeme s povremenom kišom i grmljavinskim nevremenom, neverama i neverinima. Malo će osvježiti. Puhat će uglavnom jugoistočnjak i jugozapadnjak umjerene jakosti. Izreka Slijedi nam veliki blagdan Tijelovo. Oblačno vrijeme i kiša na taj blagdan, na mijeni proljeća i ljeta, smatraju se nepriličnim i znakom nastupa kišovitog ljeta s poplavama, pri čemu će plodine biti crvljive i pljesnive. U gornjoj Podravini zato vele: Telovska meglina, smetna godina! Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.