VUČIĆ NA MUKAMA ZBOG KOSOVA 'Što da radimo? Da podijelimo užad i svi da se vješamo?'

27.11.2018. 09:20:59

RASTE NAPETOST
Srbija će bez obzira na prijetnje i pritiske Albanaca i povećanje carinskih pristojbi od 100 posto, te unatoč izostanku očekivane reakcije EU, ostati na putu eurointegracija, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
"Moramo se boriti da ostanemo na europskom putu, jer ako sami iziđemo - vlak po njivi ne ide“, rekao je Vučić u ponedjeljak navečer u intervjuu za Radio-televiziju Srbije. Vučić je u emisiji "Oko" naglasio da je u ponedjeljak poslije podne imao "teške razgovore s ljudima iz EU" koji su predložili sastanak i pokušaj da se dođe do kompromisa s Kosovom, ali im je rekao da "neće pristati na ucjene i pritiske da se razgovara o bilo čemu drugom, osim o ukidanju carina". "Europska unija mora reagirati, a ne reagira. I što da radimo? Da podijelimo užad i svi da se vješamo? Mi nastavljamo raditi da pomognemo našem narodu na Kosovu", poručio je predsjednik Srbije. Ocijenio je kako najveći broj građana Srbije želi status quo kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, naglašavajući kako Albanci žele zaokružiti svoju državnost i za to su spremni platiti svaku cijenu. Kaže kako je zabrinut zbog najnovijeg istraživanja koje pokazuje da je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je predsjednik "na povijesnom maksimumu", dok istodobno građani ne žele rješavanje kosovskog problema. "Mi se suočavamo sa željom Albanaca da naprave svoju državnost i spremni su na to na svaki način", ukazao je Vučić i poručio da je nemoguće održavanje stanja zamrznutog konflikta jer to "ne žele ni Europa ni svijet, ali ne žele ni Albanci“. Ilustrirao je srpsko-albanski odnos snaga ocjenom da su Sjedinjene Američke Države "mama i tata" Albancima, te da su im ostale zapadne zemlje "tetke i strine", pobrojivši Englesku, Francusku, Njemačku... Srbija se u tim uvjetima "bori svim snagama", a ima podršku Rusije i Kine i ostalih zemalja, kojih je sve više, kazao je. Beogradski mediji prenijeli su izjavu glasnogovornice EU Maje Kocijančič da je Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Joannes Hahn u kontaktu s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thaçijem, te da su dogovorili kako je potrebno hitno smirivanje situacije i spuštanja tenzija. Kocijančič je za agenciju Tanjug rekla kako je Hahn ponudio svoju pomoć u postizanju "brzih i praktičnih rješenja za trgovinska pitanja". Ponovila je da je, povodom nedavno uvedenih kosovskih pristojbi na robu iz Srbije, EU jasno tražila njihovo povlačenje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.