Vukovarski HDZ i HSP AS: Pobjedu Sabi osigurali su Srbi

05.06.2013. 15:43:45

Ivan Penava iz HDZ-a ustvrdio je kako izbori za vukovarskog gradonačelnika nisu bili 'tek obični izbori, već borba između dva, potpuno različita svjetonazora'.

Vukovarski Hrvati u najvećem su broju na nedjeljnim izborima za gradonačelnika Vukovara podržali kandidata koalicije predvođene HDZ-om Ivana Penavu (HDZ), dok su pobjedu Željku Sabi (SDP) osigurali birači srpske nacionalnosti, ustvrdili su danas vukovarski HDZ i HSP AS.

Zahvalivši se biračima na potpori, Ivan Penava ustvrdio je na konferenciji za novinare u vukovarskom HDZ-u kako nedjeljnji izbori za vukovarskog gradonačelnika nisu bili 'tek obični izbori, već borba između dva, potpuno različita svjetonazora'.

- Mi smo se okrenuli Zagrebu i u tom pravcu tražili podršku, a Željko Sabo više je gledao prema Srbiji i Vojvodini, držeći se valjda one poslovice - svaka ptica, svome jatu leti - naveo je Penava rekavši kako nije istinita tvrdnja Sabe da su iz Zagreba na glasovanje u Vukovar došli Vukovarci u čak 15 autobusa, koje je organizirao HDZ.

Prema Penavinim riječima, HDZ je platio vožnju dva autobusa sa Vukovarcima iz Zagreba, dok je, kako je kazao, s druge strane, iz Srbije došlo puno više i autobusa i osobnih automobila u kojima su se nalazili birači srpske nacionalnosti, koji su došli podržati njegovog protukandidata.

Penava je ujedno izrazio žaljenje što Željko Sabo nije odmah nakon što je proglasio pobjedu uputio poziv HDZ-u i njegovim koalicijskim partnerima na zajedničko djelovanje u korist Vukovara čime, kako je ocijenio, Sabo očito namjerava ignorirati činjenicu da 'pola Vukovara nije za njega glasovalo'.

Prema riječima predsjednika vukovarske Podružnice HSP-a dr. Ante Starčevića Marijana Pavličeka, 80 posto Hrvata u Vukovaru podržalo je na izborima 'hrvatski blok', a presudili su glasači pristigli iz Srbije. Također je kazao kako je Sabo 'potučen' u svim dijelovima grada Vukovara u kojima su Hrvati u većini.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna izrazio je zadovoljstvo rezultatima izbora za Gradsko vijeće Vukovara u kojem HDZ sa HSP-om dr. Ante Starčevića ima 12 vijećnika ustvrdivši da bi HDZ pobijedio u Vukovaru da su glasovali samo oni Vukovarci koji žive u gradu Vukovaru.

Po podatcima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Željko Sabo (SDP-HSU-Zelena lista) je sa 53,90 posto glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika Vukovara pobijedio protukandidata Ivana Penavu (45,22 posto, HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ). U Gradskom vijeću Vukovara po devet vijećnika imaju SDP i HDZ, a po tri HSP dr. Ante Starčevića i SDSS.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: