Vukovarski stožer: Nećemo odustati od svoje borbe. Žalit ćemo se Strasbourgu!

12.08.2014. 20:05:21

Očigledno je da je politika odradila svoje i da je Ustavni sud odluku donio pod različitim političkim pritiscima kojih smo svakodnevno bili svjedoci, rekao je član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić. Vijest da je Ustavni sud RH zabranio provođenje referenduma o dvojezičnosti jer ga smatraju neustavnim u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara izazvala je ogorčenje i brojne komentare. Pokazalo je se sada da je Ustavni sud više političko tijelo nego pravosudno. Očigledno je da je politika odradila svoje i da je Ustavni sud odluku donio pod različitim političkim pritiscima kojih smo svakodnevno bili svjedoci, rekao je član Stožera zadužen za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić. Kaže i da su članovi Stožera i građani razočarani, ali i da neće odustati od svoje borbe tako da najavljuje i žalbu u Strasbourgu. Ako odredba da se dvojezičnost primjenjuje kada bilo koja nacionalna manjina bude 50 posto zastupljena u nekoj jedinici lokalne samouprave postoji u barem jednoj zemlji EU, tada ne vidim razlog zašto to ne bi moglo biti provedeno i u Hrvatskoj. Nitko ne može biti iznad želje naroda pa ni Ustavni sud – istaknuo je Iljkić. Iz Stožera najavljuju da će ustrajati na tome da Vukovar postane i ostane mjesto posebnog pijeteta kao i od zahtjeva da se članak 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ne provodi u Vukovaru. Ovo nije samo NE Stožeru i našem zahtjevu nego je ovo i jasna poruka upućena na adresu 700.000 građana Hrvatske koji traže da se raspiše referendum. Kako će građani i članovi Stožera poslije svega reagirati – ne znam. Mi nismo odgovorni za sve te ljude. Nakon što analiziramo odluku suda, Stožer će se obratiti hrvatskoj javnosti i reći kako ćemo dalje postupati – zaključio je Iljkić. HDZ poštuje odluku Ustavnog suda Na odluku Ustavnog suda očitovali su se i iz HDZ-a. Njihovo priopćenje prenosmo u cjelosti: U više smo navrata isticali da nismo za umanjivanje bilo čijih prava, ali ćemo i dalje inzistirati na poštivanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8. - na koji se osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci.
Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru. Ponavljamo zahtjev - koji smo u više navrata upućivali - da se ne samo Vlada RH, nego i predsjednik RH Ivo Josipović, napokon očituju o nepoštivanju članka 8. Ustavnog zakona i pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara. Njihovo kontinuirano oglušivanje i pokušaj da se taj problem prikrije potvrda je ispravnosti stajališta HDZ-a.

Izvornu vijest pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.