Vulkanizeri spremni, zainteresiranih malo

23.10.2020. 07:23:00

Kao i svake godine, većina vozača čeka posljednji trenutak da zamijeni automobilske gume. Obveza korištenja zimske opreme na snagu stupa 15. studenog - vulkanizeri su spremni no još uvijek se tek rijetki odlučuju na zamjenu.

Vožnja s ljetnim gumama po snijegu i ledu predstavlja desetak puta veći rizik od izlijetanja i nesreća. Uoči početka sezone promjene guma vulkanizerske su radionice spremne za prva vozila. Gužvi, trenutačno - nema, kaže Dino Đuras, vulkanizer.

Prošlih zima policija je na varaždinskom području zabilježila rekordan broj izlijetanja zbog neodgovarajućih guma. Zbog toga već sada počinju edukativno-preventivne akcije.

- Zatekli smo situaciju da u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kad je snijeg ili poledica, prometne nesreće izazivaju oni bez adekvatne zimske opreme a to su zimske gume i lanci. Isto tako i oni koji imaju zimske gume, ali su one već istrošene, kaže Danijel Posavec iz varaždinske PU.

A uz odgovarajuće gume, valja biti odgovoran na cesti - jer brzina, alkohol, mobitel i nevezanje pojasa su - najčešće ubojice. U Varaždinskoj županiji je ove godine, rekao je načelnik PU Predrag Benčić - zabilježeno ukupno 17 tisuća prekršaja u prometu. Više od polovice se odnosi na ove četiri kategorije ubojica u prometu te apeliram na građane da poštuju prometne propise, dodaje.

Apeli očito, koliko toliko dopiru do vozača jer je iz godine u godinu na varaždinskim cestama - sve manje poginulih.

Izvor: HRT

Izvorni autor: Ivica Grudiček/foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.