Za "crveni" Split zaslužan splitski HDZ, slijede sankcije!

03.06.2013. 13:36:41

Prigodnom bakljadom članova SDP-a koji su slavili pobjedu i izbor Ive Baldasara za novog gradonačelnika, Split je i doslovno pocrvenio, a ne samo u pejorativnom ili pak prenesenom značenju. Znalo se uoči drugog kruga da će  vlast u Splitu formirati ona politička grupacija čiji kandidat bude izabran za gradonačelnika. Ne treba stoga sumnjati da će ljevica predvođena SDP-ovom koalicijom i SDP-ovim gradonačelnikom formirati i čvrstu vlast u splitskom Gradskom vijeću. Dio pokunjenih glava u HDZ-ovom izbornom stožeru u Sinjskoj 2, nakon priznanja poraza njihovog kandidata Vjekoslava Ivaniševića i čestitke Ivi Baldasaru na pobjedi, pokušao se utješiti riječima "za dlaku smo izgubili, za samo 615 glasova", ne shvaćajući ili ne znajući da je ova bitka izgubljena davno prije, da je izgubljena prije - pet mjeseci!

Odbacivanje Keruma pravi razlog HDZ-ovog debakla

Detalje koje ćemo sad iznijeti razotkrit će pravi razlog HDZ-ovog debakla u Splitu, jedinom od četiri najveća hrvatska grada u kojem je koalicija nacionalnih stranaka predvođena upravo HDZ-om imala realnu šansu osvojiti većinu u Gradskom vijeću i bez ikakvih poteškoća dobiti svog gradonačelnika. Naime, kad je nekolicina ljudi bliskih samoj Središnjici HDZ-a krajem studenoga pitala nekoliko neovisnih analitičara i dobrih poznavatelja prilika na terenu, "mogu li se u Splitu dobiti izbori" i "ako mogu, kako?". Dobili su i odgovor: "Evo, kako: Jedino širokom predizbornom koalicijom svih nacionalnih stranaka, uključujući i HGS aktualnog gradonačelnika Željka Keruma. Ne koalirate li s Kerumom, izgubit ćete izbore, jer se radi o devedeset i pet posto identičnom biračkom korpusu, koji će se u suprotnom rascijepiti, te otvoriti prostor SDP-u za pobjedu".

Prvo pristali na dogovor s Kerumom, a onda odustali

Ovaj je savjet primljen dobro u Središnjici HDZ-a, a radi se u o vremenu dok splitski Gradski odbor još uopće nije imao kandidata za gradonačelnika. Ubrzo su ostvareni i kontakti sa Željkom Kerumom, koji je pristao na ovakvu koaliciju, ne namjeravajući se ponovno kandidirati za splitskog gradonačelnika. Jedini uvjet je bio – mjesto dogradonačelnika koje bi pripalo Kerumovom najbližem suradniku Juri Šundovu. Dakako, to je podrazumijevalo i dogovor oko podjele mjesta na kandidacijskoj listi za Gradsko vijeće. Iako u početku nevoljko, Gradski odbor splitskog HDZ-a na ovaj je  dogovor ipak pristao. Uslijedio je niz sastanaka Petra Škorića, predsjednika splitskog HDZ-a, i splitskog dogradonačelnika Jure Šundova, a zatim je sve dogovoreno i na sastanku na kojem je sudjelovao Kerum. Početkom siječnja, HDZ ističe Vjekoslava Ivaniševića kao kandidata za gradonačelnika, a ubrzo počinju glasovi da on ne pristaje na "Kerumovog Šundova kao dogradonačelnika", već želi "svog Matka Marušića", dogovor s HGS-om počinje "pucati", a uskoro se Škorić u medijima i na pressicama počinje otvoreno obrušavati na Željka Keruma, stavivši javnosti do znanja da s njim neće biti nikakve koalicije. U tim trenucima dobivenu bitku za Split HDZ je pretvorio u vlastiti poraz. Pokušalo je vodstvo splitskog HDZ-a odmak od Keruma anulirati koalicijom s HSP-om dr. Ante Starčevića, HČSP-om, te potpuno minornim HSLS-om, HDS-om i BUZ-om, no to nije bilo dovoljno. Jer, biračko tijelo nacionalne opcije već je nepovratno podijeljeno, a glasovi "razbijeni". To se uostalom pokazalo odmah u prvom krugu izbora u  kojem je SDP-ova koalicija za Gradsko vijeće dobila 23,44 posto (11 vijećnika), HDZ-ova koalicija 21,22 posto (10 vijećnika, od čega samo pet HDZ-ovih, ostalo je pripalo koalicijskim partnerima), a HGS s HSS-om i Strankom umirovljenika 12,41 posto (pet vijećnika, svi HGS-ovi). Ne treba ni govoriti kakav bi omjer bio da su HDZ i HGS išli zajedno – pobjeda ne bi došla u pitanje.

Katastrofalni stratezi iz splitskog HDZ-a

Rascjepkanost desnog biračkog tijela rezultirala je i vodstvom Ive Baldasara u utrci za gradonačelnika, pa je u prvom krugu osvojio 29,24 posto, pred Vjekoslavom Ivaniševićem koji je "uhvatio" 21,72 posto, dok je Željko Kerum ispao iz utrke s 18,51 posto glasova. Drugi krug izbora za gradonačelnika bio je, pokazalo se, samo formalnost, jer tek su katastrofalni politički stratezi iz splitskog HDZ-a mislili da ovakvom promašenom strategijom mogu izbjeći debakl. Izbore su izgubili već prije pet mjeseci, kad su odbacili Keruma i HGS s kojima bi pobijedili. Kako doznajemo iz osoba bliskih samom vrhu HDZ-a, za ovaj poraz u Splitu, koji se mogao izbjeći, uslijedit će i sankcije prema Gradskom odboru. Tako se vrlo brzo može očekivati smjena predsjednika Petra Škorića, te raspuštanje kompletnog Gradskog odbora, i imenovanje povjerenika do izbora novog vodstva. Jer, splitski HDZ je od Središnjice dobio potpunu slobodu u odlučivanju na terenu, te dostatna financijska sredstva i svu stranačku logistiku, kako bi sa svojim partnerima odnio pobjedu. Ispostavilo se, sve je to bačeno u vjetar.  

JOŠKO DADIĆ Foto: Jakov Prkić, Paun Paunović, Duje Klarić / CROPIX

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.