Za one koji još nisu izašli: Što vam je sve potrebno za izlazak na referendum?

01.12.2013. 11:57:56

1.12.2013.

Pravo glasa na trećem referendumu po redu ima oko tri milijuna i 800 tisuća punoljetnih dražvljana Republike Hrvatske.

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro, a otvorena su sve do 19 sati. Prve neslužbene rezultate možemo očekivati već u 20 sati.

Međutim, u DIP-u kažu kako građani moraju predočiti potvrdu za glasovanje jedino ako je istekla osobna iskaznica pa se ne nalaze na popisu birača. U tom slučaju moraju otići u područni ured gdje će dobiti plavu potvrdu ili mogu predložiti žutu potvrdu ako glasuju izvan mjesta prebivališta, ali nisu naveli mjesto boravka na dan održavanja referenduma.

Svi oni koji su zahtjeve za privremeni upis u registar birača poslali do 20. studenog i nalaze se na popisu ne moraju predočiti nikakvu potvrdu.

Pravo glasa na trećem referendumu po redu ima oko tri milijuna i 800 tisuća punoljetnih državljana Republike Hrvatske, prenosi danas.hr.

Prema Zakonu o referendumu šutnja nije zabranjena, niti dan prije niti na dan održavanja. Sukladno Obveznim uputama DIP-a ispred glasačkog mjesta i u blizini do 50 metara nije dopušteno poticanje na glasovanje 'za' ili 'protiv'. No, ako primjetitie nepravilnosti možete to sve dojaviti Državnom izbornom povjerenstvu na brojeve: 01/ 4569 712 ili 01/ 4569 713, i na mail: dip@izbori.hr.

Također, prema Zakonu o referendumu šutnja nije zabranjena ni dan prije niti na dan održavanja referenduma. Međutim, sukladno Obveznim uputama DIP-a ispred glasačkog mjesta i u blizini do 50 metara nije dopušteno agitiranje za ili protiv (dijeljenje letaka, održavanje skupova, davanje izjava za medije i sl.), a ako primjetite nepravilnosti možete ih prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu na telefonske brojeve 01 4569 712 ili 01 4569 713, te na mail dip@izbori.hr.

 
  • Autor: A.B.
  • Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.