Za Vladine vaučere za plin već prvi dan je pristiglo više od tisuću zahtjeva

02.04.2022. 09:53:00

Za Vladine vaučere za plin već prvi dan je pristiglo više od tisuću zahtjeva. Naime, plin je za gospodarstvo, znatno poskupio još prije nekoliko mjeseci. Vlada će mikro, malim i srednjim poduzetnicima subvencionirati 15 lipa po kWh potrošenog plina. Razmišlja se i o smanjenju naknada koje se odnose na električnu energiju, koja također poskupljuje. 

Veliki računi

Među prvima za vaučere se prijavio Igor Škrgatić iz BE-ON savjetovanja. On se plinom koristi samo za grijanje ureda, ali je poskupljenje itekako osjetio.

-Račun za plin prije je bio zanemariva stavka, ali je sada riječ o ozbiljnijem iznosu – kaže Škrgatić za HRT

Poskupjela i struja

U tvornici akumulatora na Žitnjaku plin je sirovina bez koje ne bi bilo proizvoda. Drastično je poskupio, kao  struja.

Ivan Miloloža, vlasnik tvornice akumulatora i baterija MUNJA, kaže da je cijena u mjesec i pol dana porasla i do 365%.

Zahtjevi putem interneta

Subvencije će se odnositi na potrošnju nakon 1. travnja. Zahtjevi se podnose putem interneta, a vaučere bi trebalo dobiti 30.000 poduzeća. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a, napominje: 

-Novaca ima, pa poduzetnici ne moraju već danas podnijeti zahtjev, nego imaju cijeli mjesec.

Visokointenzivna industrija

Vaučeri nisu predviđeni za velike tvrtke. Država razmišlja da još smanji naknade za takozvane “obnovljivce” kako bi velikim tvrtkama olakšala plaćanje računa za drugi energent – struju. Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, objašnjava da se radi o visokointenzivnim industrijama, koje troše puno električne energije.

Vaučere za plin država će financirati od prihoda naplaćenih za emisije ugljikova dioksida. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.