Za zločine Armije BIH pala prva ozbiljnija presuda. Ukupno 60 godina zatvora

05.07.2018. 17:39:57

Da, Armija BIH imala je vojne logore. Da, radila je zločine nad civilima. Da ubijala je u logorima. I da, konačno, po prvi put u povijesti BIH presuđeno joj je ozbiljnijom zatvorskom kaznom. Je li time pravda zadovoljena?  Nije. No jako je važno da ova presuda postoji. Makar ju sarajevski “patriotski” portali danas krili i ne stavljali na naslovnice, piše  Poskok.info. Inače o logoru Silos, kojeg su bošnjačke vlasti krile godinama, ne postoji hrvatska i bošnjačka stranica na Wikipediji.A u njemu nisu bili samo Srbi nego i Hrvati. Bakir Alispahić, i u ovom slučaju se pojavljuje kao svjedok, nikako kao optuženi. Nije optužen niti za zločin u Dusini, iako svjedoci zločina u Dusini uporno spominju Alispahićevo ime. Oni preživjeli. Mrtvi ne govore. Oni nisu problem. Logor Bugojno, logor Muzej u Jablanici, logori u Istočnom Mostaru i Konjicu, tek čekaju svoj pravorijek. Ako ga doživimo slavit ćemo. Logos Silos u Hadžićima, naziva se još i bosanski Auschwitz. Zatvoren je naime istog dana kada i zloglasni nacistički logor. Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu danas je u Sudu BiH izrečena presuda od ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske opštine Hadžići. Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine. Ovo je bio jedan od najdužih postupaka u historiji Državnog suda, a koji je trajao više od šest godina – Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora. Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora “Silos” Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora. Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora “Silos” Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne. Stražar u logosu “Silos” Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora. Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru “Silos”, Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću i magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku. Kreho je navela da su zatvorenicima tokom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovječnim postupanjem nanošene teške tjelesne povrede i da su tjerani na prisilni rad. (Poskok.info)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.