Zagreb: Visoko onečišćenje zraka u Dugavama

14.01.2020. 16:23:00

U zagrebačkim Dugavama u utorak je zabilježena visoka koncentracija lebdećih čestica prašine iznad propisane granične vrijednosti pa su izdane preporuke za izbjegavanje dugotrajnih tjelesnih aktivnosti na otvorenom, a građane se poziva da se što je moguće više voze gradskim prijevozom.

U Zagrebu  su ove godine zabilježene visoke koncentracije lebdećih čestica prašine, posebno na mjernoj postaji Zagreb-3, gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg po prostornom metru, a indeks kvalitete zraka je loš ili vrlo loš, objavljeno je na službenim stranicama Grada Zagreba.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je preventivne preporuke kako bi se spriječio negativan utjecaj onečišćenog zraka na zdravlje osjetljivih skupina građana.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice - djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, narušenog imuniteta te aktivnim i pasivnim pušačima.

Zagrepčanima se preporučuje da se voze javnim gradskim prijevozom i izbjegavaju korištenje osobnih automobila, ali i prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala i skutera na području prometnica.

(Hina) xvl ymd

Izvor: Hina

Autor: