ZAISKRILO U SABORU Bulj podivljao na Marića: Sramite se, već 30 godina govorite o projektnoj dokumentaciji, kome dajete pare?; Jandroković: Nemojte tako...

10.11.2020. 16:21:00

U tijeku je četvrta sjednica Hrvatskog sabora. Glavne dvije teme su izjašnjavanje o amandmanima na rebalans državnoga proračuna te interpelacija Domovinskog pokreta o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene.

12.31 Bulj: "Hrvati su poznati kao poznata radna nacija. Uništili ste sve. Kakav je odnos prema radništvu u Hrvatskoj. Evo dva primjera. Imamo Autoprijevoz Sinj. Uništena tvrtka. Ali imamo zadužnice u sefu ministra Marića koje je potpisao bivši ministar Šuker. Neka isplati plaće tim radnicima koji su štrajkali glađu. Puni kaštelanski staklenici bili su rastureni. Pet milijuna kina salate, krastavaca i naših proizvoda. Dođu i isključe struju čovjeku koji plaća 30 radnika. Nema tu milosti, bez obzira na to što uvozimo tri milijuna eura vanjskih proizvoda. Imamo brojne kvalitetne tvrtke u Hrvatskoj, a nama Kinezi rade most".

12.17 Marko Pavić (HDZ)  govorio je o zaštiti hrvatskih radnika te Zakonu o strancima. 

"Više naših radnika imat će dobit tako da radeći za hrvatske firme u inozemstvu dobit će jednake uvjete kao radnici koje žive i rade tamo. Tako ćemo zaštititi naše radnike koji rade tamo, a plaćaju poreze ovdje. Ovaj Zakon neće dovesti do uvoza radne snage jer imamo jedinstveno tržište. Radi se oko 1150 dozvola izdanih ove godine za radnike koji dolaze iz drugih zemalja".

12.00 Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora.

11.30 Zasjedanje Sabora imat će 30-minutnu stanku

Miro Bulj (Most): "Govorimo o mjerama za Zagreb. Što je s Likom, Dalmacijom, selima? Doživjeli su debakl od vaših politika. Jel' vas sramota govoriti svake izbore istu priču. 30 godina se radi projektna dokumentacija. Cijelo Sinjsko polje ne bi mogli složiti. Kome dajete pare? Sramite se", oštro je napao ministra Marića.

"Uništili ste poljoprivredu kod dijeljenja poticaja poljoprivrednog zemljišta, uništili ste Dalmaciju i Slavoniju, samo ste namazali debele vratove vaših stranačkih uhljeba i lokalnih šerifa na tim područjima", izjavio je Bulj nakon što je ministar financija Zdravko Matić, u Vladino ime, odbio njegov amandman da se za projekt navodnjavanja sinjskog polja, uz 14, 5 milijuna, osigura još 40 milijuna.

Gordan Jandroković: Nemojte tako...

Bulj: Hoću, narod me izabrao i poslao ovdje.

Jandroković: Isteklo vam je vrijeme kolega.

Ministar Marić bio je vidno u šoku nakon Buljevog oštrog napada:

10.25 Ministar financija Zdravko Marić (HDZ) o amandmanima:

(1) Ne prihvaća se predloženi amandman. Nije potrebno povećavati financijski okvir za aktivnosti u Bleiburgu i Jasenovcu. 

(2) Iznos od 4,6 milijuna kuna za 2020. godinu u sklopu razdjela plaća ministarstva branitelja dostatan je za provedbu mjera do kraja godine. Nije potrebno dodatno planirati financijska sredstva. Stoga, odbija se predloženi amandman. 

(3) Ministarstvo kulture za projekt "Rijeka 2020. prijestolnica europske kulture" osigurala je 49 milijuna i 900 tisuća kuna. Ukupno planirani iznos prilagođen je novonastalim okolnostima s obzirom na pandemiju. 

ZAVRŠENI UVODNI GOVORI

10.04 Silvano Hrelja (HSS-HSU) - "usred pandemije razgovaramo o brojnim nebitnim stvarima. Čini se da se naši građani utapaju, a mi se svađamo koje bi boje trebao biti prsluk za spašavanje. Moramo govoriti o životno važnim temama, zato smo mi tu. Govori se o novom modelu mirovina koji bi trebao stupiti na snagu 2022. godine. Važno je prepoznati vrijednost obiteljskih mirovina. Trenutno umirovljenici nakon smrti partnera mogu koristiti svoju ili 70 posto od supružnika. Takva 'ili, ili 'odredba isključiva je i dovolji korisnika u zonu siromaštva. Kad krenu ideološki brakovi onda je to svetinja, a kad se spominju obiteljske mirovine onda je muk, mucanje i upitnici. Podrška nije samo deklarativna. U prijašnjem sazivu tražili smo od Vlade. Te prijedloge izradili su mirovinski stručnjaci. Slušajmo struku tijekom i nakon korone, no ne smijemo dozvoliti da nam oni najstariji u društvu budu na rubu siromaštva. 

9.50 Katarina Peović (Zeleno-lijevi blok) - "Pozdravljam tete u zadarskoj menzi. Štrajkaju već 26 dana zaredom. Njima taj štrajk neće biti plaćen. Ravnateljica i rektorica naručuju 'catering' kako bi omalovažavale radnice. Sve to ide na štetu poreznih obveznika. Gospodine Plenkoviću, je li to radnička politika? Sudovi, dozvoljavate 'lockout'? Studenti koji su dali podršku štrajku morali su ići na razgovor s profesorima. Šutnja tih radnika uistinu nešto govori. One štrajkaju, ne za višu plaću, već za jedno od temeljnih prava, a to je pravo da se plaća ne određuje jednostranim aktom poslodavca, već da bude rezultat pregovora dviju strana."

9.37 Boška Ban Vlahek (SDP) - "situacija u zdravstvu nije dobra. Dostupnost zdravstvene zaštite mora biti ravnomjerna prema svima. Nema sjevera i juga, nema naših i vaših, nema jednakih i jednakijih. Tijekom 2020. godine HZZO isplatio je 1,2 milijarde kuna duga prema veledrogerijama. Pitam se kakav je kriterij prema isplati dugova. Ako Vlada nalazi sredstva za plaćanje veledrogerijama, zašto ima ustanova koje ne dobiju ni kune? Zašto neke bolnice ne mogu dobiti zaštitnu opremu? Zašto postoje neujednačeni kriteriji za različite bolnice? Zašto županije moraju posuđivati bolnici jer veledrogerije ne žele poslati nužne lijekove? Radi se o kolapsu hrvatskog zdravstva."

9.35 U slobodnim govorima, najprije je na red došao Most nezavisnih lista. Zastupnik Nikola Grmoja prvi je izašao pred govornicu.

"Neću govoriti o korupciji u kojoj je HDZ premrežio naše građane i omogućio slom naših istih. Neću govoriti ni o projektu Slavonija koji je omogućio mazanje debelog vrata lokalnih HDZ-ovaca. Govorit ću o novim uređajima za televizijske programe. Ovaj novi sustav, u vrijeme pandemije, traži od građana nove prijamnike koji koštaju i po 300-ak kuna. Vlada nije vodila brigu o socijalno ugroženima, umirovljenicima i onima na marginama. Nekima je nekoliko stotina kuna ozbiljan udarac na kućni budžet. Pozivam Vladu da osigura umirovljenicima i socijalno ugroženima naknadu za DVB-T2 uređaje. Pred nama je rebalans proračuna, stoga postoji prilika da se to ostvari", rekao je.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: av/Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.