Zajedno u molitvi za pravdu šestorici Hrvata iz BiH

25.05.2013. 10:27:03

Hrvatski svjetski kongres uoči prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog tribunala u predmetu "Jadranko Prlić i ostali", koja će se izreći u srijedu, 29. svibnja  u Den Haagu, poziva Hrvate diljem iseljeništva i Domovine da se na nedjeljnim svetim misama prisjete naših haških uznika iz Bosne i Hercegovine. "Obrana Domovine nije i ne može biti ratni zločin. Slijedimo zbog toga svi skupa poziv preuzvišenog biskupa sisačkog Vlade Košića i zamolimo Boga da suci progledaju, prepoznaju istinu i oslobode naše uznike od nepravednih optužbi. Pozivamo Vas da u Vašoj zajednici izmolite šest Očenaša i da upalite šest svijeća tj. plamenova slobode za našu braću iz Bosne i Hercegovine", stoji u pozivu Hrvatskog sbjetskog kongresa. Hrvatski svjetski kongres ujedno zahvaljuje svima koji su sudjelovali u prethodnim akcijiama sa ciljem potpore hrvatskim uznicima u Den Haagu. "Bez ikakvog politiziranja ukazali smo na dostojanstvo Domovinskog rata, obrambenog rata protiv agresije na Hrvate, protiv progonstva, okupacije, rušenja, pljačkanja i paljenja hrvatskih domova i ognjišta. Smatramo da je teza tužiteljstva o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, baš kao i u predmetu Ante Gotovina i Mladen Markač, u cijelosti neutemeljena. Podsjetimo, suđenje šestorki iz Bosne i Hercegovine počelo je 2006. godine, presuda je više puta odgađana, vjerojatno zbog nedostatka dokaznog materijala protiv Slobodana Praljka, Valentina Ćorića, Jadranka Prlića, Bruna Stojića, Berislava Pušića i Milivoja Petkovića, s kojima na optuženičkoj klupi sjedi i cijeli hrvatski narod. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bila je legitimna obrambena zajednica Hrvata u kojoj je spriječen genocid nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Svaki zločin treba osuditi, ali nazivanje obrane 'udruženim zločinačkim poduhvatom' i osuđivanje hrvatskih uznika na toj osnovi, baca negativno svijetlo i na sve ostale hrvatske branitelje kao i na Republiku Hrvatsku kao matičnu državu hrvatskog naroda. Tome se odlučno protivimo. Kako god presuda na kraju glasila, pokažimo još jednom da dišemo zajedno i da znamo cijeniti svoje vrijednosti. Neka pravda na kraju pobjedi. Neka pravda bude vraćena u ravnotežu i za našu 'šestorku'", stoji na kraju priopćenja Hrvatskog svjetskog kongresa kojeg su uputili Danijel Lučić, Petar Ćosić i Edi Zelić.

JOŠKO DADIĆ

Foto: CROPIX

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.