ZAKON ŠUTNJE, CENZURA, PRAVO PRISTUPA NA INFORMACIJE

03.06.2021. 11:00:00

I kada se ne što dogodi, da bi potvrdili valjanost i potvrdu informacije kojom raspolažemo, dolazimo do zida, a da bi se informacija "sakrila", onda dobivamo slijedeći odgovor: 

»Pravo na pristup informacijama« obuhvaća pravo korisnika na traţenje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraţenoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze odreĊene zakonom ili drugim propisom; - čl. 5. st. 5 Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 25/13 i NN 85/15).

Većina tih informacija odnosi se na traženje od MUP-a RH ili drugih ustrojbenih tijela ustanove, mada prije toga telefonski tražimo upit od strane Službe za informiranje odnosno glasnogovrnika. Na kraju to završi na pismenom putu, ali odogovre ne dobivamo.

Pa smo tako postavili upit o: 

  • odbijanju u prijem hrvatskog državljanstva za osobu koja u Hrvatskoj živi preko 50 godina (nema odgovora) upit proslijeđen 30. 04. 20201. godine
  • o incidentu u Borovom Selu na dan 01. 05. 2021. godine, kada je M.M. puštao četničke pjesme po mjestu (nema odgovora) upit proslijeđen 07. 05. 2021. godine (u telefonskom razgovoru, obećano priopćenje)
  • na upit o održavanju tzv. "Dana mladosti", od strane PU Krapinsko - zagorske dobiven  odgovor: sukladno Vašem upitu, obavještavamo Vas,  kako Policijska postaja Klanjec nije zaprimila prijavu javnog okupljanja manifestacije u Kumrovcu "Dan mladosti - radosti" - kako se dogodilo "spontano" okupljanje preko tisuću građana, zatraženi su odgovori meritornih službi, o javnom okupljanju, kršenju naloženih epidemiloških mjera, sankcije, e tu informacije ne možemo dobiti, 
  • Ministarstvu pravosuđa i DORH-u, poslano je slijedeće: molimo Vas da sukladno pravu na pristup informacija dostavite nam slijedeće podatke, a odnose se na podatke iz Domovinskog rata.
    1. Koliko je hrvatskih branitelja pravomoćno osuđeno za kaznena djela iz glave IX KZ-a i odslužilo kaznu zatvora?
    2. Koliko je još predmeta u postupka za ista djela?
    3. Koliko hrvatskih branitelje temeljem osude za kaznena djela iz oblasti ratnih zločina, nadoknađuju ili su dužni nadoknaditi štetu "oštećenim" u kaznenim djelima
    4. Na koliko pripadnika agresorske vojske je primjenjen Zakon o oprostu (1992) i Zakon o općem oprostu (1996)
    5. Protiv koliko pripadnika agresorske vojske je pokrenut kazneni postupak, završeni postupci, sa osuđujućim i oslobađajućim presudama?
    6. Koliko je pripadnika agresorske vojske zbog počinjenih kaznenih djela iz glave IX KZ-a, odslužilo kaznu zatvora ili koliko ih je još u kaznenim ustanovama i jesu li platili odštetu oštećenim osobama
    7. Za koliko se osoba (agresora) još traga i raspisane su "crvene" tjeralice poradi provođenja kaznenog postupka ili odsluženja kazne zatvora.
    8. I konkretno, otmica dr. Ivana Šreter, njegovo zlostavljanje, mučenje i pogibija, do kuda je došla istraga. Prema zapovjednoj odgovornosti, odgovoran bi bio Veljko Džakula, kao predsjednik "SAO Krajine Zapadna Slavonija", osim toga po svjedocima viđavan u logoru Bučje u vojnoj odori sa činom majora. 30 godina je od nestanka dr. Ivana Šreter, podnijete su kaznene prijave, ali postupak nikad nije pokrenut. Možda neki jesu nedostupni, pa su u Beogradu, Australiji, je li izdana koja tjeralica u tom predmetu, odnosna traga li se za nekim kao mogućim počiniteljem kaznenog djela ili svjedok? Osim pitanja br. 8, nadležnost je Ministrastva pravosuđa, dok je pitanje o nestanku dr. Ivana Šreter, usmjereno prema DORH-u. Dobiveni odgovori su uglavnom, na kojim linkovima možemo potražiti odgovore.

Bilo je još raznih upita, ali odgovora nema, vlada ili zakon šutnje ili se izbjegava odgovor. Gotovo za sve upite imamo odgovore, ali tražili smo službene potvrde, na žalost služba za informiranje, odradi tako da nemamo pravovaljanu informaciju.

U drugom djelu cenzure, ne moramo puno pisati, pristranost Faktografa tijekom izbora, koji je , ne samo nas, uzeo na zub i sada "plaćamo" slobodu medija i slobodu izražavanja.

Dok nam jedni uskraćuju odgovore na upit, drugi pristrano zaštićuju određene političke platforme ili političare, jednostavno sloboda izražavanja, istinite informacije se prešućuju, što više napisati, osim nema korektnosti prema određenim medijima i kad bi htjeli napisati istinu o nekom događaju to nismo u mogućnosti, osim ako prekršimo zakon.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.