"Zamislite da sutra netko pobije 10 ljudi i dođe u crkvu, ne znam kako bi se ponio"

31.05.2015. 10:50:04

Sigurno je da je ovo jedan presedan o kojem treba ozbiljno razmišljati, zamislite sutra da netko na Trgu pobije 10 ljudi, dođe u crkvu - rekao je nadbiskup Želimir Puljić Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić u subotu je poručio da se od hrvatskih branitelja, koji su najzaslužniji za demokratsku državu i društvo, najviše očekuje da poštuju hrvatski Ustav i zakone, odbacivši kritike da Katolička crkva nekritički podupire prosvjed branitelja. - Uistinu se očekuje, a pogotovo se očekuje od onih koji su svoje živote založili za demokratsko društvo kakvo je naše. I u tom kontekstu zaista se očekuje ne samo od svih građana, nego osobito od onih koji su najzaslužniji za ovo društvo, za koje su branitelji najzaslužniji - izjavio je Puljić za HTV-ov Dnevnik. Za nedavne događaje na Markovu trgu, gdje su se u Crkvi sv. Marka bili okupili branitelji zahtijevajući razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, rekao kako je zbog njih bio zabrinut i žalostan. - Ovih dana sam bio zaista, kao i veliki dio našeg pučanstva, zabrinut i žalostan što se to dogodilo upravo tamo gdje su naše najvažnije insitucije, gdje je i Gospa od Kamenitih vrata koja se sutra svečano slavi u Zagrebu, što se to dogodilo uoči Dana Zagreba, dana Hrvatskog sabora. Sve mi je to bilo žaslosno i teško, ali evo hvala Bogu odahnuli smo, čini se da stvar ide nekom rješavanju i to me raduje - poručio je Puljić. Ne slaže se s kritikama da Crkva nekritički prihvaća sve što se događa s braniteljima i njihovim prosvjedom, ali i istaknuo kako svi u Hrvatskoj prema braniteljima imaju osobito poštovanje zbgo svega što su učinili i za što su zaslužili poštovanje. - U tom kontekstu usudio bih se reći da Crkva, kao majka koja sluša da dijete plače, pokušava biti blizu njega, pomoći mu, a nije Crkva tu da riješava njihova egzistencijalna pitanja. U tom smislu mislim da su najavljeni razgovori dobra stvar i da će u tom pogledu biti manje ovakvih situacija gdje će Crkva morati biti blizu onih koji plaču i traže neka svoja prava - kazao je. Upitan kakvo je stajalište crkve prema braniteljskim prosvjedima, Puljić je odgovorio kako je opći stav da zakoni i Ustav svima koji traže svoja prava, osjećaju da su negdje zakoniti ili ugroženi, jamče pravo na prosvjed, te da u tom smislu Crkva podržava sve one koji legalno i legitimno traže neka svoja prava. - Što se tiče svećenika u Markovoj crkvi, mislim da su odigrali pozitivnu ulogu jer su na neki način bili tampon zona da ne dođe do fizičkog kontakta, što je na koncu ipak sve dobro završilo - naglasio je Puljić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.