Zar ćemo dopustiti da nam par novinara Faktografa određuje što smijemo čitati, a što ne smijemo i to po kriterijima pupovčevih Novosti?

01.07.2019. 12:04:23

Već 2 mjeseca pratim  Faktograf hr i evo što sam otkrila i javno objavila, na što me naravno Faktograf počeo pratiti,  prijavljuje moje podjeljene članke na FB , koji mi na osnovu njihove ocjene -netočno, smanjuje vidljivost stranice i do 80%,  blokira mnoge do sada dopuštene radnje, kao na pr.djeljenje sadržaja da bi što manje čitatelja pročitalo.
Time Faktograf kreira javno mnjijenje, jer portalima koje ne označi netočno vidljivost je 100%, a portalima koje označi sa oznakom netočno, vidljivost je 20%!!!
Napominjem da se to isto događa i Braniteljskom portalu , kao i svim portalima kojima Faktograf proglasi članke kao netočne.
Novinar Petar Vidov kaže;
“Partnerska suradnja između Facebooka i IFCN-a, međunarodne mreže koja okuplja medije poput našeg, specijalizirane za provjeru činjenica, traje godinama. Ponuda za partnerstvo s Facebookom stigla je nakon što se Faktograf uključio u inicijativu FactCheckEU, zajednički projekt europskih fact checkera koji su odlučili udružiti snage kako bi se efikasnije borili protiv dezinformacija tijekom kampanje za europarlamentarne izbore.
Faktograf će svoj posao nastaviti raditi kao dosad. Partnerstvo će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim ‘medijima’ čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima. Takvim činjenično neutemeljenim sadržajima Facebook će, kad nezavisni fact checkeri utvrde da se radi o dezinformacijama, značajno smanjivati doseg. Korisnike koji požele dijeliti takav sadržaj Facebook će upozoravati da se radi o tvrdnjama koje su nezavisne organizacije ocijenile netočnima.”
Ovlasti su dobili, ali ne i za zloupotrebu i protežiranje pojedinih portala!
Međutim iza tih lijepih riječi ne stoji istina, već zloupotreba ovlasti i zadaće koju su dobili, odnosno kreiranje javnog mnijenja po mjerilima Faktografa i Novosti SNV-a Milorada Pupovca.
Faktograf umjesto da ocjeni kao neistinite članke Novosti, on ih uzima kao mjerilo istine!
Time je praktički Milorad Pupovac preko Faktografa postao kreator javnog mnijenja, jednostavno CENZOR!!!
Argumentirati ću kronološki tu svoju tvrdnju;
U kojem točno navodim da je Faktograf dobio od FB dopuštenje da utvrđuje istinitost vijesti koje se objavljuju.  Među novim partnerima Facebooka je i Faktograf.hr.
Uredništvo Faktografa
Faktograf impresum
Faktograf tim
Faktograf tim
Analizom novinarskog tima i osnivača GONGA i HND-a dolazim do slijedećih saznanja;
  • GONG je lijevo- liberalna udruga gdje se  jedan o ključnih ljudi u GONG-u politički aktivirao i u ožujku 2018.godine, postao ni manje,  ni više izvršni tajnik SDP-a!!!
  • Novinari Petar Vidov i Ana Brakus suradnici su ili su bili Novosti SNV-a
  • Ana Benačić surađuje sa portalima  Lupiga.comIndex.hr,
  • Gabrijela Galić surađuje sa medijskim kućama Novi list i Slobodna Dalmacija
Dakle sve lijevo i antihrvatsko usmjereni mediji. Zanimljivo je pri tome da niti jednom nisu kažnjeni ti mediji sa kojima je  novinarski tim Faktografa surađivao!!! Evo primjera”objektivnosti ” i istine koju prakticira Faktograf; Slučaj kontroverznog ratnog veterana Zorana Ercega, koji je osuđen zbog incidenta na svečanosti otkrivanja spomenika dr.Franji Tuđmanu, za kojeg je vikao da je ratni zločinac. A sam Erceg bio je u službi ratnog zločinca Ratka Mladića kao osobni snimatelj. Za njega se založio GONG. zoran erceg GONG-u očito ne smeta što je Zoran Erceg bio osobni snimatelj ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je Haški sud osudio na doživotni zatvor, niti im smeta što je Zoran Erceg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana nazvao ratnim zločincem, bez ijednog dokaza, već “nužno je ustati protiv kršenja prava na slobodu izražavanja Zorana Ercega” To znači da pod ” slobodom izražavanja” GONG odobrava govor mržnje, jer po mojem poimanju riječi Zorana Ercega su čisti govor mržnje uperen prema mrtvom čovjeku, koji se ne može braniti. Faktograf  uopće ne reagira na neistinite tvrdnje da je dr. Franjo Tuđman ratni zločinac??? Je li osuđeni ratni zločinac- NIJE! Jesu mu igdje dokazali ratne zločine- NISU. Treba li komentar na objektivno, nepristrano i istinito ocjenjivanje? Ne, jer je jasno manipuliranje i kreiranje javnog mnijenja, već je taj tekst uzeo kao mjerilo istine.
Osnivač Faktografa je GONG, na Twitteru čitam da je Luka Mišetić tužio Milorada Pupovca za klevetu na sudu u New Yorku i dolazim do saznanja da je GONG tužio Luku Mišetića Strasbourgu  zbog obrane generala Gotovine, pa su se kockice posložile https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/najskuplji-odvjetnicki-promasaj-luki-miseticu-32-milijuna-eura-anti-gotovini-24-godine-zatvora/2042700/
. Evo preslike
twitter luka mišetić
Primjer 1. javašluka, neobjektivnosti,  zlonamjernosti  i manipulativnosti  Faktografa
Nakon prvog članka o Faktografu, objavila sam članak o Rezoluciji 1481/2006 Vijeća EU o osudi zločina komunističkih režima, koju je potvrdio i Hrvatski Sabor NN 76/2006, a koja se bazira na Crnoj knjizi komunizma. Tu sam knjigu posudila u Gradskoj knjižnici Pula i objavila članak https://www.braniteljski-portal.com/crna-knjiga-komunizmakao-temelj-rezolucije-vijeca-eu-1481-2006-o-medunarodnoj-osudi-zlocina-totalitarnih-komunistickih-rezima
Faktograf je odmah sjeo na taj moj članak i proglasio ga neistinitim, te me FB kaznio na mojoj stranici na FB sa 80% smanjenom vidljivošću stranice
faktograf liljana-b
Naravno da sam se žalila i dokazivala da su podaci iz knjige točni, jer Vijeće EU garantira svojoj rezolucijom za točnost. https://hrvatskepraviceblog.wordpress.com/2019/05/09/faktograf-nije-vjerodostojan-niti-jednim-dokazom-nije-obrazlozio-ocjenu-ni-f-od-fakta/
Preslikom stranica iz knjige dokazivala sam točnost podataka, znači da to nisu moje izmišljotine, citiram knjigu. Međutim Faktograf kada jednom donese odluku, ne mijenja je i meni je kazna ostala na stranici i ne samo meni nego i svim portalima koji su to prenijeli na FB,
Pisala sam glavnoj urednici Sanji Despot;
“Primjer 1.
Objava Rezolucije 1481/2006 Vijeća EU o međunarodnoj osudi zločina komunističkih i totalitarnih režima, koja se temelji na Crnoj knjizi komunizma. Tu je Rezoluciju potvrdio i Sabor RH NN 76/ 2006.
Dakle u Crnoj knjizi komunizma navedene su brojke o približnjem broju žrtava, koje su Rezolucijom potvrđene. Rezolucija je međunarodno priznati dokument, koji je objavljen kao takav u svim zemljama EU i svijeta.
Po našem skromnom mišljenju ne možete vi proglasiti netočnim jedan takav međunarodni dokument. Mislimo da ste prešli ovlasti koje vam daje FB. Točan broj žrtava nije još utvrđen, još uvijek se rade istraživanja i traženja po arhivima, tako da decidirano konstatirati netočnost nije utemeljeno na dokazima, jer vi te dokaze niste podastrli, nego samo pretpostavke .A na bazi pretpostavki se ne donosi sud ili mišljenje o točnosti ili netočnosti. Točnost je matematički egzaktna kategorija, a vi egzaktne  dokaze za točnost vaše tvrdnje nemate.
Drugi momenat koji uopće niste uzeli u obzir je da vi mjenjate Rezoluciju kao međunarodni dokumenat, bez da ste o tome obavijestili  Vijeće EU, bez glasovanja  i bez potvrde Vijeća EU da je suglasno sa vašim mišljenjem, što smatramo propustom, koji naravno možete ispraviti u svakom momentu.
Predložila bih vam da ipak malo proširite potragu za dokumentacijom kada se ovakav problem pojavi. Tema žrtava iz 2. svjetskog rata je veoma kompleksna i još nedovoljno istražena upravo zbog totalitarnog karaktera komunističkih režima, cenzure i šutnje koja je vladala od 1941. godine, pa sve do 90-tih godina. Stoga toj temi treba prići izrazito oprezno i s dovoljno materijalnih dokaza, a ne površno i na brzinu.
Našla sam jedan znanstveni rad na tu temu, da vam ilustriram na koji način bi bilo dobro raditi;
Na pr, zašto niste uzeli kao mjerilo istine podatke koje je iznio dr. Mario Jarebom s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, koji je objektivno dao sve podatke i novija istraživanja
“1964. godine je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.”
“Uglavnom se radi o postojećim popisima žrtava. No treba reći da se često nekritički preuzimaju postojeći popisi za kotareve, općine, regije i manja mjesta. Ono što se na njima vidjelo već 1964. godine jest da su primjerice neke žrtve savezničkog bombardiranja i oružanih sukoba pribrojane Jasenovcu. Postojali su i duplirani podaci. Događalo se to i u kasnijim popisima. “
“Veliki dio tih snimaka je iz njemačkih koncentracijskih logora. Iz Jasenovca je izašlo vrlo malo snimaka, posebice kada se radi o zločinima. Od tih materijala se ne može složiti film koji bi dulje trajao. Uprava logora je snimala materijale, ali za promidžbene potrebe, na primjer kada bi dužnosnici NDH obilazili logor. To nije snimano da bi se pokazalo što se događa, već da bi se javnost uvjerila kako je u Jasenovcu sve divno i krasno. Postoje i snimke načinjene nedugo nakon ulaska partizana u logor na kojima se vide samo ruševine. U takvoj situaciji se pribjegavalo montiranju snimaka koji su dolazili iz njemačkih logora u kojima su Saveznici otkrivali grozote najgore vrste. Kolegica Nataša Mataušić je 2008. u izdanju SP Jasenovac objavila foto-monografiju kojom je pokazala da niz fotografija koje se pripisuju Jasenovcu nemaju veze s njim.”
Zaključak po ovoj točki je da Faktografu nije do stvarne  istine, već do “dezinfekcije facebooka” od istine, koja njima ne odgovara!
Primjer 2 javašluka, neobjektivnosti,  zlonamjernosti  i manipulativnosti  Faktografa
U drugom slučaju  „Dr. Stjepan Razum: Nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!“, članak je ocijenjen kao netočan, a zašto?
Kao mjerilo točnosti uzeli su 2 članka i to oba iz Novosti SNV-a i nisu dalje ni tražili. A uzeti kao mjerilo istine Novosti SNV-a po pitanju Jasenovca, je isto kao i lisicu pustiti u kokošinjac!
I to uzeli su članak novinara  Nikola Bajto koji je prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara, takav novinar je Faktografu mjerilo istine;

Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši, a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“, priopćio je  HND”

Na taj su članak odmah sjeli , jer čim se radi o komunizmu, velikosrpskim “istinama” odmah reagiraju. i opet mi lupili kaznu i na toj drugoj stranici, a ujedno su kaznu dobili i svi portali koji su taj članak objavili, hkv.hrhcsp.hr , croexpress.eu iSloboda.hr    a među njima i Braniteljski portal https://www.braniteljski-portal.com/dr-stjepan-razum-nema-dokaza-za-masovne-ustaske-zlocine-u-jasenovcu-ali-ima-za-partizanske
I evo dolazimo do njihove stvarne uloge, čime su objasnili netočnost podataka: Člankom iz pupovčevih Novosti!!!, ne znanstvenim radom više autora, nego člankom iz Novosti ?
Zamislite njihova je istina članak koji je napisao Nikola Bajto, urednik Novosti koji je autor himne ” lijepa naša haubico” Pa to je vrhunac licemjerstva i podvale.
Evo na što smo spali da nam Pupovac određuje službeno što je istina.
Taj isti Nikola Bajto po kome Faktograf određuje istinu piše;
faktograf, odgovor razum
O revizionističkom pokretu koji pokušava lažno prikazati zbivanja u Jasenovcu najopsežnije je izvještavao tjednik Novosti (npr. ovdje ili ovdje). I kada kliknete na ovdje otvori se članak u Novostima sa svim gadostima koje Novosti pišu
novosti nikola bajto
U prvom slučaju  „Dr. Stjepan Razum: Nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!“, članak je ocijenjen kao netočan, a zašto?
Kao mjerilo točnosti uzeli su 2 članka i to oba iz Novosti SNV-a i nisu dalje ni tražili. A uzeti kao mjerilo istine Novosti SNV-a po pitanju Jasenovca, je isto kao i lisicu pustiti u kokošinjac!
I to uzeli su članak novinara  Nikola Bajto koji je prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara, takav novinar je Faktografu mjerilo istine.

Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši, a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“, priopćio je  HND”

Taj isti Nikola Bajto po kome Faktograf određuje istinu piše;
“Novosti se ne ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Novosti ne huškaju nijednu etničku skupinu protiv bilo koje druge, upravo suprotno, one su dosljedno antinacionalistički list koji negativno piše o svakom nacionalizmu, dolazio on sa srpske ili hrvatske strane.
Novosti kritički pišu o osobama i organizacijama čije djelovanje ocjenjuju kao štetno za hrvatsko društvo i kao prijetnju temeljnim civilizacijskim i ustavnim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda ili poštivanje prava čovjeka.
Te organizacije predvode ultrakonzervativni fundamentalisti i nacionalisti koji sebe oholo proglašavaju hrvatskim narodom. No oni nisu hrvatski narod, oni su samo desničarski ekstremisti kakvi postoje u svakom narodu. Njihov je politički program zadrt i isključiv. On isključuje osobe homoseksualne orijentacije iz definicije braka, on iz sustava zaštite od diskriminacije isključuje ljude čiji je rodni identitet drugačiji od dodijeljenog im spola, on oduzima ženama pravo da odlučuju o svojem tijelu, a nacionalnim manjinama pravo da odlučuju o političkim pitanjima i ravnopravno sudjeluju u javnom životu jer su Novosti prepoznate kao manjinski medij otvoren za sve one koji slobodno misle i koji zagovaraju pluralističko, tolerantno i solidarno društvo. Upravo je tjednik Novosti, koji stvaraju i koji čitaju i Srbi i Hrvati, i ne samo Srbi i Hrvati, jedan od najuspješnijih primjera ostvarivanja manjinske ravnopravnosti i integracije u Hrvatskoj. Upravo to je ono što najviše smeta nacionalističkim i ultrakonzervativnim ekstremistima, koji svojim lažima i difamacijama pokušavaju prikazati Novosti kao nekakvo protuhrvatsko i pročetničko glasilo. To, naravno, ne može biti dalje od istine.
Kako je to samohvalno i slatkorječivo napisao Nikola Bajto i sam je svjestan koliko je to licemjerno i daleko od istine, upravo sve suprotno od onog što je napisao.On sebi umišlja da može određivati tko je pripadnik hrvatskog naroda, i  tko ga ne predstavlja? On sebi umišlja da je njegov svjetonazor jedini “napredan, istinit i jedino moguć” To nije pluralističko, tolerantno i solidarno uređeno društvo, to je jednoumlje.
Novosti zagovaraju” pluralističko, tolerantno i solidarno društvo” čime?
Primjer 1.
Zar vrijeđajući hrvatski narod sa “parodijom ” na himnu Lijepa naša domovino? Ne zna Nikola Bajto da smo mi Hrvati u propaloj Jugoslaviji čekali ponoć, da bi na Radio Zagrebu poslušali himnu i tek onda otišli spavati! Toliko nam je značila! Njemu sigurno nije, kada je bio sposoban onako je gnjusno derogiratii i naružiti. Jeli to tolerancija Nikole Bajto?
Primjer 2.
 Piše Nikola Bajto o Društvu  za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i njegovim članovima Igoru Vukiću, Stjepanu Razumu, Tomislavu VukovićuJosipu PečarićuVladimiru MrkocijaVladimiru Horvata,  Mladenu  Iveziću i Josipu Jurčeviću.
I dalje nastavlja Nikola Bajto “Ljudi su to dakle mahom zaposleni o trošku državnog proračuna zaposleni u javnim kulturnim, znanstvenim i školskim ustanovama, koji predaju povijest učenicima i studentima, ocjenjuju doktorske disertacije i publiciraju svoje radove u stručnim i znanstvenim časopisima, ponekad i one sa sumanutim teorijama o karakteru jasenovačkog logora. Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman, autor ideje o miksanju kostiju u Jasenovcu, a sve su naznake da vrijeme njihove pune afirmacije tek dolazi. Nema sumnje da će im registracija udruge, odobrena u ime liberalnih ustavnih načela, uskoro omogućiti prikupljanje značajnih donacija, zašto ne i onih iz državnog proračuna, za još intenzivniju promičbu fašističke ustaške države”
Faktografu  ovakvo pisanje nije “huškanje na hrvatski narod”? Zar doista???
Pa ovaj citat je čisti govor mržnje uperen protiv prvog hrvatskog predsjednika dr,. Franje Tuđmana, hrvatskih profesora, povjesničara i  države Hrvatske !!!
Ovaj citatat je obrana yugokomunističke i velikosrpske ideologije, obrana yugokomunističke ” istine ” odnosno dogme o  Jasenovcu!
Cijeli ovaj članak je ispunjen mržnjom, napisan huškačkim tonom, huškanjem ne  priznavajući  bleiburške žrtve, osporavajući i rad Komisije  za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava i “gorljivih antikomunista” Vice Vukojevića i Bože Vukušića, razvidno i jasno pisan sa pozicija yugokomunističke ideologije, ali pazite apsurda, Umjesto da ga kazne svojom ocjenom neistinito, uzimaju ga kao mjerilo istine!O tempora, o mores!
Koristeći  se istim rječnikom kao i novinari Faktografa sasvim jasno  pokazuju istu antihrvatsku političku orijentaciju i odnosom prema Prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kojemu nikako ne mogu oprostiti stvaranje hrvatske države (Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman) Više nego jasno napisano!
Iskazujući veliku ” brigu “o trošenju državnog proračuna Nikola Bajto zaboravlja tko financira Novosti i SNV, a upravo su Novosti o tome opširno pisale.
”  Ukupna sredstva za ovu godinu iznose 36 miliona kuna, od čega će 77 organizacija i ustanova sa 124 članice dobiti 34.605.000 kuna za 54 programa informiranja, 46 programa izdavaštva, 396 programa kulturnog amaterizma i 390 programa manifestacija. Javilo se 14 novih udruga koje će dobivati sredstva. Ove godine Srbi su dobili 9.780.000, Talijani 6.915.000 kuna, Mađari 4.148.000 kuna, Česi 3.201.000, Bošnjaci 2.185.000, Rusini 657.000 kuna, Ukrajinci 653.000… Za romska udruženja predviđeno je 503.000 kuna, dok će preko stvaranja pretpostavki za ostvarivanje njihove kulturne autonomije dobiti još 500.000 kuna. Od srpskih organizacija najviše je dobilo Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’ – 4.550.000 kuna, SNV je dobio 3.947.000, Zajedničko veće opština iz Vukovara 811.000, Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ dobiva 250.000, Srpsko kulturno umjetničko i duhovno društvo (SKUDD) ‘Đurđevdan’ iz Drežnice 82.000, SKUD ‘Jovan Lazić’ iz Belog Manastira 55.000. ‘Čuvari srpskog identiteta’ iz Vukovara 75.000 kuna, a Srpski kulturni centar iz Vukovara 10.000 kuna. U 2018 godini dobili su ; Od srpskih organizacija najviše je dobilo Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, 4.375.000 kuna, SNV je dobio 3.780.000, Zajedničko veće opština 505.000, a zajedno s članicama 642.000 kuna. Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ dobilo je 225.000, Srpsko kulturno umjetničko i duhovno društvo (SKUD) ‘Đurđevdan’ iz Drežnice 70.000, SKUD ‘Jovan Lazić’ iz Belog Manastira 60.000, a ‘Čuvari srpskog identiteta’ iz Vukovara 75.000 kuna. I tako Novosti koje su “jedan od najuspješnijih primjera ostvarivanja manjinske ravnopravnosti i integracije u Hrvatskoj. Upravo to je ono što najviše smeta nacionalističkim i ultrakonzervativnim ekstremistima, koji svojim lažima i difamacijama pokušavaju prikazati Novosti kao nekakvo protuhrvatsko i pročetničko glasilo” sami sebe hvale kako su za suživot i  toleranciju, a  namjerno huškaju i nazivaju Hrvate nacionalistima i ultrakonzarvativnim ekstremistima, ne bi li izazvali reakciju i onda opetovano  optužili Hrvate da su protiv” tolerantnih, pluralističkih i solidarnih ” Novosti!!!
 ” Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman, autor ideje o miksanju kostiju u Jasenovcu, a sve su naznake da vrijeme njihove pune afirmacije tek dolazi. Nema sumnje da će im registracija udruge, odobrena u ime liberalnih ustavnih načela, uskoro omogućiti prikupljanje značajnih donacija, zašto ne i onih iz državnog proračuna, za još intenzivniju promičbu fašističke ustaške države”
 Pisac ovog teksta je mjerilo istine za Faktograf???
Najprije je trebalo Novosti kazniti za neistine i govor mržnje, a ne uzeti kao mjerilo istine, APSURDNO!
A da su tražili našli bi znanstvene radove koji potvrđuju postojanje logora i poslije 1945, e ali onda ne bi Novosti bile mjerilo istine! Prozirno, manipulativno i zlonamjerno optuživanje Hrvata!
A da su novinari Faktografa malo istraživali mogli su naći mnogo drugih izvora točnosti informacija kao na pr:
Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) 56/2014 Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru POSLIJERATNI ZAROBLJENIČKI LOGOR JASENOVAC PREMA SVJEDOČANSTVIMA I NOVIM ARHIVSKIM IZVORIMA Stipo PILIĆ, UDK: 343.819.5(497.5 Jasenovac) Zagreb, Hrvatska Izvorni znanstveni rad Blanka MATKOVIĆ   London, Engleska Prihvaćeno: 24. rujna 2013. Prema tome da su objektivni u traženju istine, našli bi i ovaj znanstveni rad, ali  Faktografu nije cilj istina, nego ” istina koju formiraju SNV i Milorad Pupovac preko Novosti , njihova istina treba zavladati medijskim prostorom u Hrvatskoj i svijetu! Postoji još znanstvenih radova po pitanju žrtava Jasenovca i ukupnih žrtava u 2.svjetskom ratu, samo što  gospodi iz Faktografa ne odgovaraju ovakvi znanstveni radovi. Njima je zadatak koji su dobili od svog osnivača  zadržati status quo, ili još gore,  medijski zatirati svaki pokušaj iznošenja novih znanstvenih istina. Zato i jesu Novosti jedino mjerilo koje oni uzimaju!Evo 2. primjer znanstvenog rada: D:/Downloads/01_Geiger_CSP_2013_[PDF]

Brojidbeni pokazatelji o žrtvama logora Jasenovac, 1941 …

autor: V Geiger – ‎2013
  . Brojidbeni pokazatelji o žrtvama logora Jasenovac, 1941.–1945.
 (procjene, izračuni, popisi)
VLADIMIR GEIGER Hrvatski institut za povijest, Zagreb, Republika Hrvatska
 Neriješeno i najkontroverznije pitanje ljudskih gubitaka Jugoslavije, i Hrvatske, u Drugome svjetskom ratu broj je žrtava logora Jasenovac. Poimenični popisi ljudskih gubitaka Jugoslavije, i Hrvatske, u Drugome svjetskom ratu te procjene povjesničara i izračuni demografa često su znatno različiti. Naime navodi procjena, izračuna i(li) popisa žrtava logora Jasenovac u preširokom su rasponu od potpunog minimaliziranja do megalomanskih navoda te znatno različiti od autora do autora i podosta uvjetovani (dnevno)političkim ozračjem. Na temelju najznačajnijih izvora, historiografskih i publicističkih te statističkih/demografskih i viktimoloških radova prikazuju se brojidbeni pokazatelji o žrtvama logora Jasenovac. Ponajprije se prikazuje kolike su bile početne, najčešće proizvoljne procjene i navodi o broju žrtava, zatim kakvi su statistički/demografski izračuni o žrtvama te napokon kakvi su znatno pouzdaniji poimenični brojidbeni pokazatelji o žrtvama logora Jasenovac utemeljeni na sustavnim istraživanjima.
 Ključne riječi: Drugi svjetski rat, Nezavisna Država Hrvatska, ljudski gubici, logori, Jasenovac…..
Ili na pr, zašto nisu uzeli kao mjerilo istine podatke koje je iznio dr. Mario Jarebom s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, koji je objektivno dao sve podatke i novija istraživanja
“1964. godine je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.”
“Uglavnom se radi o postojećim popisima žrtava. No treba reći da se često nekritički preuzimaju postojeći popisi za kotareve, općine, regije i manja mjesta. Ono što se na njima vidjelo već 1964. godine jest da su primjerice neke žrtve savezničkog bombardiranja i oružanih sukoba pribrojane Jasenovcu. Postojali su i duplirani podaci. Događalo se to i u kasnijim popisima. “
“Veliki dio tih snimaka je iz njemačkih koncentracijskih logora. Iz Jasenovca je izašlo vrlo malo snimaka, posebice kada se radi o zločinima. Od tih materijala se ne može složiti film koji bi dulje trajao. Uprava logora je snimala materijale, ali za promidžbene potrebe, na primjer kada bi dužnosnici NDH obilazili logor. To nije snimano da bi se pokazalo što se događa, već da bi se javnost uvjerila kako je u Jasenovcu sve divno i krasno. Postoje i snimke načinjene nedugo nakon ulaska partizana u logor na kojima se vide samo ruševine. U takvoj situaciji se pribjegavalo montiranju snimaka koji su dolazili iz njemačkih logora u kojima su Saveznici otkrivali grozote najgore vrste. Kolegica Nataša Mataušić je 2008. u izdanju SP Jasenovac objavila foto-monografiju kojom je pokazala da niz fotografija koje se pripisuju Jasenovcu nemaju veze s njim.”
Tako se zatvorio krug u kojem smo taoci Pupovčeve istine!!!
Pupovac nam je potpuno zavladao medijima, jer niti jedan od većih portala nije htio objaviti ovaj moj članak. Objavili su ga samo braniteljski portali
Braniteljski portal
Portal dnevnih novosti- Glasilo hrvatskih branitelja
Domoljubni portal CM ( Crne mambe)
Da ne ispadne netransparentno,  i o  svemu tome sam pismeno obavijestila glavnu urednicu Faktografa Sanju Despot;
Poštovano uredništvo Faktografa
Poštovana glavna urednice g.Sanja Despot.
Poznato mi je da je Faktograf .hr imenovan od FB kao kontrolor vijesti, već sam kao kolumnista volonter Braniteljskog portala o toj temi u par navrata pisala.Uvijek je frustrirajuće kada znate da vam netko gleda preko ramena i kontrolira što pišete, tako da je i vaše imenovanje od strane FB automatski izazvalo podsjećanje na cenzuru kojoj smo bili izloženi u bivšoj državi ex Jugoslaviji. Vi ste svi mlađa generacija, pa niste osjetili osobno,na sebi  tu neslobodu javnog izražavanja mišljenja i stavova. Ja nažalost jesam i tako nešto ne bih voljela ponovno doživjeti.
Svaki problem treba rješavati razgovorom, dogovorom i konsenzusom, a mi imamo veliki problem, i uvijek sam otvorena za suradnju, transparentno iznošenje argumenata i dokaza u skladu sa ovlastima koje imamo.
“Primjer 1.
Objava Rezolucije 1481/2006 Vijeća EU o međunarodnoj osudi zločina komunističkih i totalitarnih režima, koja se temelji na Crnoj knjizi komunizma. Tu je Rezoluciju potvrdio i Sabor RH NN 76/ 2006.
Dakle u Crnoj knjizi komunizma navedene su brojke o približnjem broju žrtava, koje su Rezolucijom potvrđene. Rezolucija je međunarodno priznati dokument, koji je objavljen kao takav u svim zemljama EU i svijeta.
Po našem skromnom mišljenju ne možete vi proglasiti netočnim jedan takav međunarodni dokument. Mislimo da ste prešli ovlasti koje vam daje FB. Točan broj žrtava nije još utvrđen, još uvijek se rade istraživanja i traženja po arhivima, tako da decidirano konstatirati netočnost nije utemeljeno na dokazima, jer vi te dokaze niste podastrli, nego samo pretpostavke .A na bazi pretpostavki se ne donosi sud ili mišljenje o točnosti ili netočnosti. Točnost je matematički egzaktna kategorija, a vi egzaktne  dokaze za točnost vaše tvrdnje nemate.
Drugi momenat koji uopće niste uzeli u obzir je da vi mjenjate Rezoluciju kao međunarodni dokumenat, bez da ste o tome obavijestili  Vijeće EU, bez glasovanja  i bez potvrde Vijeća EU da je suglasno sa vašim mišljenjem, što smatramo propustom, koji naravno možete ispraviti u svakom momentu.
Predložila bih vam da ipak malo proširite potragu za dokumentacijom kada se ovakav problem pojavi. Tema žrtava iz 2. svjetskog rata je veoma kompleksna i još nedovoljno istražena upravo zbog totalitarnog karaktera
komunističkih režima, cenzure i šutnje koja je vladala od 1941. godine, pa sve do 90-tih godina. Stoga toj temi treba prići izrazito oprezno i s dovoljno materijalnih dokaza, a ne površno i na brzinu.
Našla sam jedan znanstveni rad na tu temu, da vam ilustriram na koji način bi bilo dobro raditi;
Na pr, zašto niste uzeli kao mjerilo istine podatke koje je iznio dr. Mario Jarebom s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, koji je objektivno dao sve podatke i novija istraživanja
“1964. godine je Savezni zavod za statistiku pokrenuo općenito istraživanje žrtava Drugog svjetskog rata na području Jugoslavije. Priča je vezana za pokušaj dobivanja reparacije od Njemačke. Taj sveobuhvatni popis je na veliko zaprepaštenje vlasti srušio mit o 1,7 milijuna žrtava na području Jugoslavije. Za područje Jasenovca, uključujući i Staru Gradišku, dobiven je broj od 59 tisuća žrtava. To je izazvalo šok, s obzirom da se najčešće spominjalo 700 tisuća žrtava. Zbog svega su vlasti onemogućile objavljivanje rezultata popisa i on je ostao nepoznat javnosti sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća.”
“Uglavnom se radi o postojećim popisima žrtava. No treba reći da se često nekritički preuzimaju postojeći popisi za kotareve, općine, regije i manja mjesta. Ono što se na njima vidjelo već 1964. godine jest da su primjerice neke žrtve savezničkog bombardiranja i oružanih sukoba pribrojane Jasenovcu. Postojali su i duplirani podaci. Događalo se to i u kasnijim popisima. “
“Veliki dio tih snimaka je iz njemačkih koncentracijskih logora. Iz Jasenovca je izašlo vrlo malo snimaka, posebice kada se radi o zločinima. Od tih materijala se ne može složiti film koji bi dulje trajao. Uprava logora je snimala materijale, ali za promidžbene potrebe, na primjer kada bi dužnosnici NDH obilazili logor. To nije snimano da bi se pokazalo što se događa, već da bi se javnost uvjerila kako je u Jasenovcu sve divno i krasno. Postoje i snimke načinjene nedugo nakon ulaska partizana u logor na kojima se vide samo ruševine. U takvoj situaciji se pribjegavalo montiranju snimaka koji su dolazili iz njemačkih logora u kojima su Saveznici otkrivali grozote najgore vrste. Kolegica Nataša Mataušić je 2008. u izdanju SP Jasenovac objavila foto-monografiju kojom je pokazala da niz fotografija koje se pripisuju Jasenovcu nemaju veze s njim.”
Zaključak po ovoj točki je da Faktografu nije do stvarne  istine, već do “dezinfekcije facebooka” od istine, koja njima ne odgovara!
“Problem broj 2
„Dr. Stjepan Razum: Nema dokaza za masovne ustaške zločine u Jasenovcu, ali ima za partizanske!“ objavljen na našem portalu 10. lipnja 2019. Tekst se originalno pojavio na portalu Sloboda.hr gdje je istovjetni intervju objavljen još 2014. godine. Istog dana, 28. svibnja 2019. i njihov je članak  dobio oznaku netočno, a jednakom su ocjenom ocijenjeni i preneseni istovjetni članci na hkv.hrhcsp.hr i croexpress.eu
E kod ocjenjivanja ovog članka ne ulazeći u slobodu vašeg načina rada, posao nije odrađen profesionalno i objektivno. Profesionalno i objektivno odrađen posao značilo bi uzerti u razmatranje više dokaza, više argumenata i s obzirom na kompleksnost međunacionalnih i političkih odnosa, te kontroverzija koje se javljaju kod pitanja Jasenovca, znanstvenih radova različitih znanstvenika i još ponekih elemenata i onda donijeti zaključak koji će biti optimalan i objektivan. Baš s obzirom na nedavne izjave Patrijarha Irineja,https://narod.hr/svijet/video-skandalozne-izjave-patrijarha-ireneja-izrecene-u-donjoj-gradini-u-jasenovcu-je-ubijeno-milijun-srba-i-katolicki-svecenici-bili-su-rekorderi-u-zlocinu?fbclid=IwAR39fZVhOhGwuiekWkQWb4ZDDCCO0WvGOZE-gdk3QTX8A_2iDz6fEs-byd0
 koji i dalje tvrdi” U Jasenovcu je ubijeno milijun Srba i da su  katolički svećenici bili ‘rekorderi u zločinu’! treba biti izrazito oprezan i mudar u ocjenjivanju točnosti.
Međutim čitajuči vaš odgovor o točnosti , moram nažalost konstatirati da niste pokazali ni taktičnost, ni mudrost,  ni profesionalnost o ni objektivnost!
Od sve objektivnosti uzeli ste 2 članka iz Novosti, jer kada se klikne “ovdje ” otvori se članak
A uzeti kao mjerilo istine Novosti SNV-a po pitanju Jasenovca, je isto kao i lisicu pustiti u kokošinjac!
I to uzeli su članak novinara  Nikola Bajto koji je prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara, takav novinar je vama nažalost  mjerilo istine.

Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši, a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“, priopćio je  HND”

Taj isti Nikola Bajto po kojemu vi  određujete istinu piše;
“Novosti su  prepoznate kao manjinski medij otvoren za sve one koji slobodno misle i koji zagovaraju pluralističko, tolerantno i solidarno društvo. Upravo je tjednik Novosti, koji stvaraju i koji čitaju i Srbi i Hrvati, i ne samo Srbi i Hrvati, jedan od najuspješnijih primjera ostvarivanja manjinske ravnopravnosti i integracije u Hrvatskoj. Upravo to je ono što najviše smeta nacionalističkim i ultrakonzervativnim ekstremistima, koji svojim lažima i difamacijama pokušavaju prikazati Novosti kao nekakvo protuhrvatsko i pročetničko glasilo. To, naravno, ne može biti dalje od istine.
Kako je to samohvalno i slatkorječivo napisao Nikola Bajto i sam je svjestan koliko je to licemjerno i daleko od istine, upravo sve suprotno od onog što je napisao.On sebi umišlja da može određivati tko je pripadnik hrvatskog naroda, i  tko ga ne predstavlja? On sebi umišlja da je njegov svjetonazor jedini “napredan, istinit i jedino moguć” Zar nije to jednoumlje ?
Novosti zagovaraju” pluralističko, tolerantno i solidarno društvo” čime?
Primjer 1.
Zar vrijeđajući hrvatski narod sa “parodijom ” na himnu Lijepa naša domovino? Ne zna Nikola Bajto da smo mi Hrvati u propaloj Jugoslaviji čekali ponoć, da bi na Radio Zagrebu poslušali himnu i tek onda otišli spavati! Toliko nam je značila! Njemu sigurno nije, kada je bio sposoban onako je gnjusno derogiratii i naružiti. Jeli to tolerancija Nikole Bajto?
Primjer 2.
 Piše Nikola Bajto o Društvu  za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i njegovim članovima Igoru Vukiću, Stjepanu Razumu, Tomislavu VukovićuJosipu PečarićuVladimiru MrkocijaVladimiru Horvata,  Mladenu  Iveziću i Josipu Jurčeviću.
 “Ljudi su to dakle mahom zaposleni o trošku državnog proračuna zaposleni u javnim kulturnim, znanstvenim i školskim ustanovama, koji predaju povijest učenicima i studentima, ocjenjuju doktorske disertacije i publiciraju svoje radove u stručnim i znanstvenim časopisima, ponekad i one sa sumanutim teorijama o karakteru jasenovačkog logora. Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman, autor ideje o miksanju kostiju u Jasenovcu, a sve su naznake da vrijeme njihove pune afirmacije tek dolazi. Nema sumnje da će im registracija udruge, odobrena u ime liberalnih ustavnih načela, uskoro omogućiti prikupljanje značajnih donacija, zašto ne i onih iz državnog proračuna, za još intenzivniju promičbu fašističke ustaške države”
Nikola Bajto ovakvo pisanje nije “huškanje na hrvatski narod”? Zar doista???
Pa ovaj citat je čisti govor mržnje uperen protiv prvog hrvatskog predsjednika dr,. Franje Tuđmana, hrvatskih profesora, povjesničara, države Hrvatske !!!
 Gospodo iz Uredništva Faktografa, gđo. Sanja Despot, ne mislite li vi da uzeti ovaj članak i to samo sa portala Novosti,kao mjerilo istine,  neprofesionalno, neobjektivno i nekorektno!
Nije vam palo na pamet ovaj, a i mnoge druge članke sa portala Novosti preispitati i ocjenjivati njihovu točnost? Niti jedan članak Novosti nisam vidjela da je bio podvrgnut vašoj ocjeni???
Zar moram još nešto dodati?
Na pr, u ovom članku odmah sam uočila netočnost. Dr. Tuđman nije uspostavio nikakav revizionistički sustav, niti promidžbu ustaške države, bio je general JNA, a uspostavio je po Ustavu RH, demokratsku državu Hrvatsku. da ne nastavljam dalje!
Na ovom primjeru vidi se vaša neobjektivnost, manipuliranje istinom i otvoreno protežiranje portala Novosti , kojega koristite kao mjerilo istine.
A da ste tražili našli bi znanstvene radove koji potvrđuju postojanje logora i poslije 1945,  a da su novinari Faktografa malo istraživali mogli su naći mnogo drugih izvora točnosti informacija.
Srdačan pozdrav !
Lili Benčik
Uredništvo Braniteljskog portala
 
Umjesto zaključka
 Ni to nije sve!U svakom  broj Novosti,   Index- a,  kod objektivnog i nepristranog ocjenjivača dobio bi ocjenu neistinito i govor mržnje, ali ne i kod Faktografa;
E da je samo Nikola Bajto! Pravih ” bisera” izljeva mržnje ima i Viktor Ivančić. Najnoviji tekst Viktora Ivančića ;  https://www.portalnovosti.com/hajduko-srce “Legendarno ‘hajdučko srce’ prkosno je proradilo kada su njegovi nositelji, umjesto da se uljuljkuju benignim navijačkim mitovima, osvijestili vlastitu realnost: kada su shvatili da je to ‘hajdučko srce’ krvava grudva mesa koju bez milosti gnječi hrvatska čizma” “Gnječi hrvatska čizma” Da je tako nešto napisao bilo tko iz desnog političkog spektra , gnječi yugokomunistička čizma” već bi bio sankcioniran, ali Novosti ne! “Utisak je možda bio posljedica predrasude (‘Što drugo od šupka očekivati?’), a možda je i samome Opari, prožetom euforijom, bilo potpuno svejedno kroz koji će od tjelesnih otvora izložiti slavodobitnu poruku: Da, prijatelji, postigli smo nešto nezamislivo! Ipak je moguće navijati i za Hajduk i za reprezentaciju! Moguće je biti i Splićanin i Hrvat!” Zar Split nije u Hrvatskoj, pa se podrazumjeva da su Splićani Hrvati? Koja nevjerojatna količina mržnje prema Hrvatskoj naprosto kulja iz svake Ivančićeve rečenice ( Gradonačenika Splita naziva ” šupak”) Primitivizam caruje! Takav tekst nije za čitati! Evo Faktografu materijala za neistine;” A zadovoljstvo će po svemu sudeći osjetiti i Štimac, jer nije isključena mogućnost da se za visokorizični jesenski nogometni spektakl od Četvrte gardijske brigade zatraži da na Poljud dostavi četiri tenka i više stotina komada naoružanog ljudstva, e kako bi i najmanja smetnja ‘radosti hrvatskog naroda’ bila promptno ugušena u krvi.” Kada je ijedna sportska manifestacija u Hrvatskoj ugušena u krvi? Nikada! Kada je HV poslala tenkove na stadione? Nikada! Gdje ste Faktografi??? Ne smijete dirati u Novosti! AHA! ” Treba se sa Štimcem vratiti u devedesete i sjetiti se kako su po kratkome postupku, uz mitske ‘bile’, obezvrijeđene dnevne novine, košarkaški klub i splitski teatar, ili kako je Dalmacija zbog straha od autonomnih primisli silom proglašavana Južnom Hrvatskom, ili kako je Franjo Tuđman delegirao predatora Miroslava Kutlu da praktički kompletnu gradsku privredu pretvori u pustoš, pa do toga da je i autocesta između Splita i Zagreba izgrađena trasom koja pogoduje Zadru…” Sve ove objede su neistine, insinuacije i izraz ogromne mržnje prema Hrvatskoj, koja naprosto kulja iz svake rečenice ove individue po imenu Viktor Ivančić! Citiram dio teksta o hrvatskoj državi Viktora Ivančića, riječi koje kao nisu njegove, ali su njegove, da se ne kaže da vadim iz konteksta;https://www.portalnovosti.com/hrvatski-trolist
“Potom bi se moglo očekivati da iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske pošalju odgovor Inicijativi mladih za ljudska prava: „Poštovani, Glede Vašeg pitanja postavljenog 4. siječnja 2019., a sukladno članku 18. Zakona o pravu na pristup informacijama, možemo Vas obavijestiti da je država na koju se referirate neizlječivo bolesna, sadistički izopačena, moralno destruirana i, u osnovi, zločinačka,i to do mjere da svaka novinarska šuša, poput redovnog suradnika Peščanika, uzima sebi pravo komunicirati s javnošću u ime Ureda predsjednice Republike Hrvatske.“ Nakon toga bi se moglo očekivati da aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava pošalju upit redovnome suradniku Peščanika: „Što je to uopće hrvatski trolist?“ Redovnome suradniku Peščanika neće preostati drugo nego da se, u svom neznanju, pozove na Wikipediju: „Hrvatski trolist, često i pod nazivom Zvonimirov križ, bio je česta oznaka među hrvatskim domobranima u Prvom i službena oznaka Domobranstva u Drugom svjetskom ratu. Posebno su ga učinili prepoznatljivim zrakoplovci NDH krajem Drugog svjetskog rata, koji su ga nosili na svojim zrakoplovima na mjestu njemačkog balkenkreuza.“

I tako tim ustaškim avionom, s Kolindom Grabar Kitarović u pilotskoj kabini i hrvatskim trolistom na trupu, letimo u tri pizde materine…”

E pa ovaj tekst nikako se ne može staviti pod satiru, ni ironiju , a ni performans!!! To nije sloboda mišljenja, nije pravo na slobodu medijskog izražavanja, to je čisti govor mržnje!

Hrvatska država je po Viktoru Ivančiću “neizlječivo bolesna, sadistički izopačena, moralno destruirana i, u osnovi, zločinačka”

Ovo je čisti govor MRŽNJE i neistinita tvrdnja!

Ali na ovakve članke Faktograf ne reagira???
Novosti-neka visi FT ***Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.