Zar ni mrtva djeca nisu svetinja?

24.04.2016. 20:32:28

Za Domovinskog rata  ubili su četnici 402 nevina hrvatska djeteta – ponavljajući krvavu činidbu naučenu valjda iz primjera njima hrabrih uzora – herodovih vojnika u Betlehemu… Nakon 23 godine čekanja, ove nedužne žrtve napokon dobiše barem spomen obilježje u Slavonskom Brodu, gradu koji je izgubio najviše djece u ratu, njih 28. Cijeli jedan razred! Kada će dobiti pravdu, kada će njihovim krvnicima biti suđeno – ne zna se! Prije više od godine dana izabrano idejno rješenje, nagrade autorima u iznosu 125 000 kuna isplaćene, izvođač radova izabran i radovi napravljeni, spomenik izrađen od legure silumina postavljen, ukupnih oko 2,5 milijuna kuna, sve realizirano ali spomenik gotovo pola godine stoji zastrt… Zašto se u Slavonskom Brodu odgađa otkrivanje spomenika? Zašto? Naš istraživački tim saznao je da je planirano da spomenik bude svečano otkriven na blagdan Svih svetih, ali se to nije ostvarilo, između ostalog i stoga što je bivša ministrica kulture odredila da se baš na tih 50 m2 moraju pri izvođenju radova vršiti arheološka istraživanja. Kada je trebalo graditi zimski kamp za migrante Ostoje (Selam alejkum) Rankovića na arheološkom lokalitetu, ministrica nije pravila probleme zbog nekoliko stotina tisuća kvadrata arheološkog nalazišta. No, arheolozi su napravili i masno naplatili svoje radove, tako da je taj problem otkolonjen i, mada je ministrica time bacila klip u točkove postavljanju spomenika, usput omogućivši arheolozima nemalu zaradu, to jest bio razlog poteškoća u izvođenju radova, no kako su oni izvedeni, to ne može biti razlogom višemjesečnog sramotnog držanja spomenika pod građevinskom ponjavom! Istraživanjem utvrđujemo da postoji samo jedna logična pretpostavka zašto se taj spomenik, kojega smo čekali preko dva desetljeća, i dalje čeka: Brodski park kod zgrade Lučke kapetanije, sastoji se od dvije katastarske čestice; 4117 koja je knjižena kao park i 4118 koja je – oranica. Potonja čestica je u 1/6 dijela vlasništvo grada Broda, dok su po službenim podacima vlasnici ostalih dijelova: BRLIĆ DOBRISLAV (ZVONIMIROV), VETOVO KAROLI NADA ROĐ. BRLIĆ, ZAGREB SAMEC ANDREJKA ROĐ. BRLIĆ, VUGROVAC BRLIĆ SLOBODAN (ANDRIJIN), NJEMAČKA BRLIĆ-BUBAŠ DOBRILA, CRIKVENICA Javno pitamo: O čemu se radi? http://i0.wp.com/i.imgur.com/HolCu8z.jpg?w=1200 Je li moguće da je izabrani izvođač spomenik postavio na većinski privatnu parcelu 4118, umjesto gradske 4117? Je li moguće da bi izvođač radova pristupio izvođenju bez ikakve provjere vlasničkog stanja? Je li moguće da bi itko mogao biti toliko glup i neodgovoran da spomenik takve važnosti postavi – u tuđu avliju, po sistemu “De, nema veze, meter-dva vamo il tamo!“? Tko je birao tog izvođača? Vesna Nađ, Peđa Matić, Mirko Duspara ili netko četvrti? Tko se to poigrava sa našim svetinjama, sa našim anđelima? ZAR NIJE VEĆ I SMRT JEDNOG JEDINOG DJETETA DOVOLJAN RAZLOG PIJETETA? Pa i kod izbora izvođača!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.