Zbog ratnog zločina u Hrvatskoj: Srbin uhićen na putu na odmor u Grčku

03.08.2014. 08:11:22

Bogunovića se tereti da je kao čuvar u zatvoru u Glini, od rujna pa do prosinca 1991. sudjelovao u mučenju jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Na makedonsko-grčkoj granici uhićen je srpski državljanin Đuka Bogunović (48), rođen u Glini, koji je sa ženom i dvoje maloljetne djece, krenuo iz Srbije na ljetovanje u Grčku. Bogunoviću je određen ekstradicijski pritvor te sada čeka moguće izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnog zločina.

Naime, Bogunovića se tereti da je kao čuvar u zatvoru u Glini, od rujna pa do prosinca 1991. sudjelovao u mučenju jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Bogunović je već jednom bio osuđen i to na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika 1993. U tom postupku sudilo mu se zajedno s još 11 Srba s Banovine. No, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je zatražilo obnovu kaznenog postupka protiv Bogunovića i ostalih, što je i učinjeno 2009. Sud je tada, kao u brojnim sličnim slučajevima, zbog prekvalifikacije kaznenog djela iz ratnog zločina u oružanu pobunu, odustao od kaznenog postupka jer je na optuženike u tom slučaju bio primijenjen Zakon o općem oprostu.

Bogunović je nakon akcije Oluja u kolovozu 1995. otišao u Srbiju, gdje je dosad živio s obitelji. Zaposlen je u Kazneno-popravnom domu Padinska Skela pokraj Beograda. U zatvoru u Glini kao čuvar počeo je raditi još prije Domovinskoga rata.

  • Autor: I.Knežević
  • Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.