Zbog SKIDANJA GLAZBE mora platiti 675 TISUĆA dolara!

27.06.2013. 09:59:11

Slučaj Joela Tenenbauma razvlači se godinama, a početkom tjedna američki sud potvrdio je prijašnju kaznu prema kojoj mora platiti čak 675 tisuća dolara zbog piratstva, odnosno oko 3 milijuna i 847 tisuća kuna. Vjerojatno dvije najpoznatije presude povezane s piratstvom u SAD-u donesene su u slučajevima u kojima su organizacije za zaštitu autorskih prava tužile samohranu majku Jammie Thomas-Rasset (koja se više puta žalila na sudske odluke i kaznu od 1,5 milijuna dolara za dijeljenje 24 pjesme koju je jedan sudac odredio) i bivšeg studenta iz Bostona Joela Tenenbauma. Njegov slučaj traje već devet godina, a prema sudskoj presudi iz 2009. godine on mora platiti čak 675 tisuća dolara za skidanje i dijeljenje 30 pjesama, odnosno 22,500 dolara za svaku pjesmu koju je skinuo s interneta. Mora platiti 675 tisuća dolara zbog ilegalnog skidanja glazbe! Pjesme je počeo skidati još 2004. godine dok je studirao, a iako nije priznao da ih je dijelio s drugim korisnicima putem servisa Kazaa, njegova loša obrana i pristup 'svi skidaju glazbu' nisu mu previše pomogli te mu je sud dodijelio ovako veliku kaznu. Prije nekoliko godina ova je kazna smanjena, no nakon žalbe RIAA-e (organizacije koja okuplja američke diskografe), ponovno je određeno da mora platiti 675 tisuća dolara kazne. Nakon toga Tenenbaum se ponovno žalio na ovu odluku, no početkom ovog tjedna njegova je žalba odbijena te će na kraju zaista morati platiti čak 22,500 dolara za svaku piratsku pjesmu. Kazna i do deset godina zatvora: Policija krenula u rat s piratima! Prilikom žalbe Joel Tenenbaum zahtijevao je da se kazna smanji na 450 dolara jer on na skidanju i dijeljenju pjesama nije zarađivao novac, no sud je taj njegov argument odbio. Na Huffington Postu kažu da se u konačnom obrazloženju presude navodi kako je Tenenbaum godinama upozoravan na skidanje i dijeljenje pjesama putem interneta te da se nije obazirao na ta upozorenja, već je nastavio sa skidanjem i dijeljenjem glazbe tako da je njegov slučaj na kraju završio na sudu koji je bio neumoljiv prema ovom piratu koji za ilegalno skidanje glazbe mora platiti čak 675 tisuća dolara. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.