Zbog zločina nad Hrvatom s Ovčare optužen Srbin, opis mučenja je jeziv

05.11.2018. 11:51:51

POLICIJA je u jutrošnjem priopćenju medijima i na svojim stranicama objavila da je protiv 50-godišnjeg muškarca iz Srbije podnesena kaznena prijava zbog ratnih zločina na Ovčari. "Protiv osumnjičenog 50-godišnjeg državljanina Republike Srbije podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim državljaninom Republike Srbije zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ RH, na štetu 48-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske. Psihički i fizički zlostavljali hrvatskog zarobljenika Sumnja se da je 50-godišnji državljanin Srbije, tada 23-godišnji pripadnik srpske paravojne postrojbe 'Leva supoderica', 21. studenog 1991. godine u poslijepodnevnim satima s još dvojicom pripadnika iste srpske paravojne postrojbe došao u prostorije 'Veleprometa' u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija 'Veleprometa' izveli 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji je ondje doveden s poljoprivrednog dobra 'Ovčara' te ga odveli u kuću u Vukovaru, u naselju Sajmište, u kojoj je bio smješten dio pripadnika navedene srpske paravojne postrojbe.
Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe 'Leva supoderica' su spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom 'pumpericom' po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, od kojeg udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima. Nakon zlostavljanja ga poslali u logor Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine. Protiv osumnjičenog 50-godišnjeg državljanina Republike Srbije, koji nije dostupan tijelima progona Republike Hrvatske, podnijeta je kaznena prijava zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku", stoji u priopćenju.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.