Zekanović: Odluka Ustavnog suda je neprihvatljiva - to je politička odluka

08.02.2020. 08:52:00

Presuda Ustavnog suda da istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji, Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović izjavio je u petak u Splitu da je krajnje neprihvatljivo, rekavši da su ustavni suci "pretežno delegirani od strane Plenkovićev HDZ i SDP, a to je "politička odluka".

Ustavni sud nije sud koji može na takav način tumačiti zakone, rekao je Zekanović, dodavši da "to rade ministarstva u Hrvatskoj i sve ostale normalne države".

"Ustavni sud može govoriti samo o tome je li zakon ustavan ili ne, pa ga vratite Hrvatskom saboru na raspravu. E sad, zašto Ustavni sud nije vratio Zakon o udomiteljstvu? bio bi u velikoj nevolji “, rekao je Zekanović. Rekao je da će tada HDZ morati usvojiti zakon koji je u skladu sa SDP-om.

Ono što bi on kao hrvatski suveren učinio bio je da donese zakon da samo ljudi iz bračne zajednice mogu usvojiti djecu, što je po njegovom mišljenju jedino logično.

"Budući da to neće učiniti, naravno u dogovoru s ustavnim sucima, ono što se dogodilo bitno je. Važno je naglasiti da ustavne suce, uglavnom, delegiraju Plenkovićev HDZ i SDP. Drugim riječima, ta odluka je politička odluka, tj. što se dogodilo, jer su suci vjerodostojni politici HDZ-a i SDP-a ", rekao je Zekanović.

Istaknuo je da je hrvatski narod vrlo jasan po tom pitanju, kada je bio referendum o braku i kada je u Ustav uneseno da je brak zajednica žena i muškaraca, tako da je to jedino i najbolje mjesto da svako dijete odraste. Mišljenje je da će s vremenom to svima biti jasno. "Danas je vrijeme kada se političari i suci ponekad ponašaju čudno", rekao je Zekanović.

U petak je Ustavni sud donio odluku izjavljujući da su sudovi i nadležna tijela dužna svima pružiti jednake mogućnosti sudjelovanja u "javnim udomiteljskim uslugama". Sud je do takvih zaključaka došao razmatranjem prijedloga za ocjenu ustavnosti tri člana Zakona o udomiteljstvu, za koje je nekoliko stranaka, udruga i pojedinaca navodno diskriminirano istospolnim partnerima.

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.